Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

fredag 24 februari 2012

Pergamon - Panorama of the Ancient City

Pergamonmuseet är Berlins mest besökta museum, ursprungligen uppfört mellan 1910 och 1930, och ett intressant utflyktsmål – inte bara en regnig dag i februari!
Här finns bl a det mäktiga Pergamonaltaret från den antika staden Pergamon och den blå Ishtarporten, som en gång utgjorde ingång till den antika staden Babylon. Och en massa andra historiska föremål från en tid då det inte nödvändigtvis sågs som stöld när upptäcktsresande och arkeologer åkte ut i världen, hittade saker och tog dem med sig hem till ”civilisationen”. Men ett intressant faktum i sammanhanget är att när Röda armén intagit Berlin i slutet av andra världskriget rövade man med sig stora delar av Pergamonmuseets samlingar hem till Sovjet. Easy come, easy go för tyskarna alltså! 1958 returnerades delar av detta till dåvarande Östtyskland men fortfarande finns många av föremålen kvar i ryska museer.

Just nu och fram till den 30 september 2012 pågår det en intressant och påkostad utställning, Panorama of the Ancient City. Som en del av denna utställning har den österrikiske arkitekten och konstnären Yadegar Asisi skapat en 25 m hög och 100 m bred panoramabild över staden Pergamon. Bilden är detaljerad, full av liv och rörelse, och bygger på de utgrävningar som har gjorts. Denna bild har sedan monterats på insidan av en jättelik cylinder som har byggts upp framför museet. Inuti cylindern finns det en utsiktsplats, ungefär 20 m upp, varifrån man får en fantastisk 360 graders vy över det historiska landskapet. Realistiska ljud och stämningsfull musik ackompanjerar det hela och en effektfull bakgrundsbelysning gör att vi långsamt pendlar mellan natt och dag. Magiskt!

Det är onekligen ett imponerande projekt – inte minst med tanke på att utställningen bara är tillfällig! Det är svårt att beskriva hur häftigt det faktiskt är och mina bilder nedan gör verkligen inte rättvisa åt känslan man får på plats. Det måste helt enkelt upplevas!


Museet är beläget på den UNESCO-skyddade Museumsinsel (museiön), tillsammans med bl a Altes Museum och Neues Museum, ett stenkast från Berlinerdomen och mer eller mindre mitt i Berlin. Det är öppet dagligen mellan 10 och 18 och Panorama of the Ancient City öppnar redan kl 9. På torsdagar är det dessutom kvällsöppet till 21.

Är du det minsta historiskt intresserad ska du se den här utställningen! Har du inte så mycket tid – välj enbart att se Asisi Panorama för 13 €. Har du möjlighet att lägga åtminstone en halv dag – välj Pergamonpass för 18 € som ger tillgång till hela museet! Tänk på att publiktrycket kan vara stort, inte minst på helger, och ibland kan biljetterna ta slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar