Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

måndag 12 mars 2012

Hasir

Hasir är en institution i Berlin när det gäller kebab och annan turkisk mat. De är långt ifrån billigast och de vinner inga charmpriser direkt – en del i personalen är t o m direkt otrevliga – men de serverar jäkligt god kebab! Och det kommer de långt med.Det var ju här i Berlin som den moderna kebaben, så som vi känner den idag, såg dagens ljus. Och Mehmet Aygüm är en av dem som tar åt sig äran för att ha uppfunnit rätten. I början av 70-talet kom han på att man kunde äta sin kebab med sallad och sås i ett uppskuret bröd, istället för på tallrik, och resten är som man säger historia! 1978 öppnade han den första Hasir-restaurangen i Kreuzberg och succén var ett faktum. Idag finns det sex filialer i den lokala kedjan, två i Kreuzberg och en vardera i Mitte, Schöneberg, Wilmersdorf och Spandau. Menyn och inriktningen skiljer sig lite mellan de olika restaurangerna. Ursprungsrestaurangen i Kreuzberg och den i Schöneberg är stilmässigt mer åt det enkla kebabhaket medan de övriga har lite linnedukskänsla över sig. Vill du ha en döner går du alltså till någon av de båda förstnämnda medan de övriga lämpar sig bättre om du fikar efter en ”riktig” middag.

Min favorit är en klassisk iskender, fast utan tomatsås – den blir bättre så.
VAD: Hasir, traditionell turkisk mat à la Berlin
VAR: Adalbertstraße 10 + 12 (Kreuzberg). U Kottbusser Tor
Maaßenstraße 10 (Schöneberg). U Nollendorfplatz
Oranienburger Straße 4 (Mitte). S Hackescher Markt
Nürnberger Straße 46 (Wilmersdorf). U Augsburger Straße
Breite Straße 43 (Spandau). U Altstadt Spandau
NÄR: I princip alltid
PRISNIVÅ: Mellan

2 kommentarer:

  1. Tack för en intressant och välskriven blogg om min favoritstad! Jag går alltid in och kikar här innan mina resor till Berlin.:)

    På Hasir hade jag för inte så länge sedan en nära-döden-upplevelse när jag blev serverad en i min smak alldeles för stark feferoni.. Jag återkommer ändå så fort tillfälle ges för Hasir är ju bortsett från den händelsen alltid väl värd ett besök!

    SvaraRadera
  2. Hej! Tack själv!

    Ja du, man ska akta sig för feferoni. Farliga saker det där!

    SvaraRadera