Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

lördag 7 april 2012

Påskmeny på Horváth

Fina restaurang Hartmanns i Kreuzberg, som jag skrev om här, blev belönad med en stjärna i Guide Michelin för ett år sedan. Och i år har ännu en Kreuzberg-restaurang fått samma status, nämligen fantastiska HorváthPaul-Linke-Ufer. Det här är restauranger som stilmässigt skiljer sig en del från den traditionella gourmetrestaurangen (läs: de har betydligt enklare inredning), men som visar precis samma engagemang och kärlek till råvarorna som de ”finare” etablissemangen. Här i Berlin befinner sig de traditionella fine dining-restaurangerna i första hand i Mitte och de centrala delarna av f d Västberlin.Igår var jag och åt en femrätters påskmeny med tillhörande vinmeny på Horváth. Inriktningen på restaurangen är österrikisk/tysk med en internationell twist. Stället ligger som sagt i Kreuzberg och utifrån ser det allt annat än anspråksfullt ut. Inuti är inredningen enkel men ombonad. Det är enkla träbord utan duk, men bekväma skinnstolar. En byst av Bacchus blickar stint ner på oss från en hylla, som för att säkerställa att vi dricker ordentligt! Personalen, som serverar vinerna, är genuint mån om att vi ska ha det bra och skapar en sympatisk atmosfär.

Utöver de fem rätterna bjuds vi på en inledande aptitretare i form av gurka med fåryoghurt och pesto av ansjovis och mandel. En liten men trevlig start! Några fler bonusrätter än så blir det tyvärr inte.

Första ordinarie rätten är vit sparris med äggula och gräslök i en emulsion av schwarzwaldskinka och olja. Till det serveras vi en väldigt bra chardonnay från Metzger i Pfalz. Det är jättegott och sätter direkt nivån för fortsättningen.Andrarätten är gädda med champinjoner, hasselnötssås och färska örter. Det är en fantastisk anrättning som kommer tillsammans med en chardonnay, Startin Morillon, från den österrikiska producenten Gross.Därefter blir det kaninsadel med marinerade grönsaker och en tysk riesling från gamla vinstockar. Det är mycket petroleum i den sistnämnda som är ett riktigt bra sällskap till kaninen!Som fjärderätt får vi lammben med marinerade rabarber och scheiterhaufen. Det sistnämnda är en traditionell österrikisk dessert på bl a äpple och kanel. Lammet är ljuvligt gott och vinet, en torr blaufränkisch från Burgenland, passar perfekt till.Till sistarätt och dessert blir det nougat, karamelliserade jordnötter och mintgelé i chokladsås. Till detta en ung rieslaner (en korsning mellan druvorna riesling och silvaner). Och även om rätten inte riktigt når upp till samma nivå som de övriga, blir det en trevlig totalupplevelse tillsammans med det söta vinet!Just nu, när detta skrivs, äter vi lördagsbrunch på 100-Wasser på Simon-Dach-Straße. Även det en trevlig upplevelse i vanlig ordning!

VAD: Horváth, restaurangstjärna i Kreuzberg
VAR: Paul-Linke-Ufer 44 A (Kreuzberg). U Kottbusser Tor
NÄR: Tisdag – söndag 18 – 01
PRISNIVÅ: Hög

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar