Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

måndag 31 december 2012

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche


Kaiser-Wilhelm-GedächtniskircheBreitscheidplatz i Charlottenburg är
en av Berlins mest kända byggnader och dessutom en av världens mäktigaste fredssymboler. Men har du besökt Berlin de senaste två åren har den inte alls varit sig lik. Istället har den sett ut så här:



Under det höghusliknande fodralet pågår det en omfattande renovering av den fallfärdiga kyrkoruinen. För tack vare en ambitiös kampanj och insamling lyckades man samla ihop de 4,2 miljoner euro som behövdes för att rädda ruinen från att rasa. Renoveringsarbetet inleddes i slutet av 2010 och man skulle varit färdig 2012, men det har dragit ut på tiden. Och man blir absolut inte förvånad – saker och ting har en förmåga att ta tid i den här staden – ett enkelt vägarbete kan ta mer än ett år att färdigställa… Men under 2013 hoppas man vara klar och då blir förhoppningsvis en av Berlins sevärdheter sig lik igen. Så här brukade den se ut:



Kyrkan uppfördes ursprungligen 1891 – 1895. Den dåvarande kejsaren, Wilhelm II, föreslog (och beslutade) dess namn för att hedra sin farfar Wilhelm I, Tysklands förste kejsare (och för övrigt farfars mormors far till vår kung). När den var färdigbyggd var den 113 m hög och den högsta byggnaden i Charlottenburg, som då var en självständig stad utanför Berlin. Kyrkan var mindre än ett halvsekel gammal när den så natten till den 23 november 1943 förstördes i en bombattack. Men istället för att riva den kvarvarande delen efter kriget, lät man ruinen stå kvar som en påminnelse för eftervärlden över andra världskrigets, och alla andra krigs, grymheter. Med den uppenbara symboliken: låt det aldrig få hända igen.

På var sin sida om den gamla kyrkan uppfördes i början av 60-talet en låg, åttakantig ny kyrka och ett högt, sexkantigt klocktorn. Kyrkoruinen brukar på grund av sitt utseende kallas för Hohler Zahn (den ihåliga tanden) medan de nya byggnaderna kallas för Lippenstift (läppstiftet) och Puderdose (puderdosan) av berlinarna.

Så här såg för övrigt den gamla kyrkan ut från början:


2 kommentarer:

  1. Hur går det egentligen med renoveringen? Inte alls förvånande eller ovanligt som sagt att det dragit ut på tiden, men nu tyckte jag att jag såg att de var klara och att de avtäckt kyrkan igen?
    Några vänner som kommer på besök vill gärna se den, men jag har vis av erfarenhet sagt åt dem att inte hoppas för mycket.

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag läste att de blev klara med renoveringen för några veckor sedan, men jag har inte varit där sedan dess så jag vet inte om de hunnit få bort alla ställningar än. Men hoppas kan man ju!

    SvaraRadera