Tyvärr har de slutat
servera lunch, så den här gången blev det middag istället. Och vilken middag det blev!
Vi hade bestämt oss för en fyrarättersmeny med tillhörande viner, men eftersom
de är så generösa blev det mycket mer än så.
En liten hälsning från
köket till att börja med. Marinerade svampar med glassbröd och en olivmousse:
Och en liten hälsning
till. En skål med grönsakschips samt underbara marshmallows av tomat och
parmesan:
Först nu kommer menyerna
fram och vi beställer vår fyrarättersmeny. Men innan den första ordinarie
rätten krävs det så klart en aptitretare till. Tartar på kungskrabba med frusen
gurka, tofu och macadamianötter:
Och precis när man tror
det är slut på överraskningarna dyker ännu en överraskningsrätt upp! Makrill
med pumpaskum:
För säkerhets skull
kommer det in ett fat med sex sorters små bröd också… Men det får ni ingen bild
på! Sedan är det dags för vår första
beställda rätt: Gåslever med persiljeskum och äpple. Till det en fantastisk
chenin blanc från Vouvray i Loire.
Som andrarätt serveras
vi filé på hälleflundra med tryffel, äggula och purjolök, som ackompanjeras av en Meursault (Michelot) från 1999:
Därefter får vi,
tillsammans med en sangiovese från Toscana, filet
mignon med röda tillbehör:
Innan den ordinarie
efterrätten kommer det en bonusdessert. Choklad och panna cotta med en ring av
socker:
Sedan får vi var sitt
glas rosé-spumante till glass med sharonfrukt:
Och så, när allt redan
är perfekt, kommer de in med en helt fantastisk kakvagn med hemlagade godsaker
där man väljer vad man vill äta till kaffet. Och har man svårt att säga nej, väljer man så här många:
Allting är precis lika
gott som det ser ut. Allra bäst är oxfilén och gåslevern. Men det man framförallt
kommer ihåg från kvällen är restaurangens generösa inställning, något som
ytterligare förstärks av att de låter bli att ta betalt för mineralvatten och
kaffe! Och man behöver inte fundera på någon kebab eller nattmacka innan man
kommer i säng...
Varför den här restaurangen
fortfarande bara har en stjärna i Guide Michelin är en gåta! Maten ligger
minst på samma nivå som på Reinstoff och Tim Raue, som båda har två stjärnor
numera.
VAD:
First Floor, Berlins mest generösa gourmetrestaurang
VAR:
Budapester Straße 45 (Charlottenburg). U
Wittenbergplatz / Kurfürstendamm
NÄR:
Tisdag – lördag, 18:30 – 22:30
PRISNIVÅ:
Hög
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar