Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

onsdag 21 augusti 2013

Zur letzten Instanz


Zur letzten Instanz (till sista instansen), några stenkast från Nikolaiviertel, är Berlins äldsta restaurang. Det gamla värdshuset ligger precis vid resterna av den medeltida stadsmuren – den bakre väggen var ursprungligen en del av muren – och lokalens historia går ända tillbaka till 1561. Kroglivet började 1621 och sitt nuvarande namn fick det 1924 efter att det byggts en domstolsbyggnad i närheten. Enligt legenden skulle två bönder mötas i rätten för att försöka lösa en svår och långvarig tvist. Men de lyckades komma överens över ett glas öl på restaurangen, i så att säga ”sista instans”, och kunde därmed undvika domstolen. Det sägs även att dömda brottslingar fick ta ett sista glas i frihet här, på vägen mellan domstolen och fängelset. Under DDR-tiden låg för övrigt landets högsta domstol i kvarteret – bokstavligen den sista instansen!Byggnaden skadades kraftigt under andra världskriget, men myndigheterna ansåg att den var återuppbyggbar – vilket i praktiken innebar att den fick fortsätta att stå och förfalla istället för att rivas. 1961 tog dock Östberlins stadsförvaltning beslut om att bygga upp restaurangen på nytt för att använda den som turistmagnet. För att förverkliga sina planer valde man att riva resterna av byggnaden och även de båda kringliggande husen för att bygga upp det vi ser idag – en betydligt större lokal än den ursprungliga. Det innebar att såväl det ursprungliga byggnadsmaterialet som den medeltida planlösningen förstördes. Men Berlins äldsta utskänkningsställe var åter i drift och den historielösa regimen tyckte säkert att de fått en ny fjäder i hatten!

Men även om dagens inredning inte har så mycket gemensamt med den ursprungliga är det ett fint ”gammalt” hus som möter en. Och här är förvånansvärt rofyllt med tanke på var vi befinner oss, mitt i en metropol och bara 200 meter från en trafikerad genomfartsled! Dessutom finns det en liten biergarten som är trevlig att sitta i så här års. Så kom hit, ta en öl, njut av omgivningen – och låt dig förfasas över stadens historia!Maten då? Jodå, det är rustika tyska rätter av klassiskt snitt. Roligast är namnen på dem: advokatfrukost (lammkorv med potatissallad), korsförhör (kalvlever med schalottenlök), bevismaterial (kåldolmar med potatismos), o s v!

Turistfälla? Det tycker jag inte, men det märks i alla fall på prisnivån att man i första hand vänder sig till turister!

VAD: Zur letzten Instanz, Berlins äldsta restaurang
VAR: Waisenstraße 14-16 (Mitte). U Klosterstraße
NÄR: Måndag – lördag 12 – 01, söndag 12 – 23
PRISNIVÅ: Mellan – hög

4 kommentarer:

 1. Hej Martin!

  Kul att läsa din blogg. Är det fokus på öl eller erbjuds det vin på menyn?

  Trevlig helg önskar Valter

  SvaraRadera
 2. Hej Valter! Jag tycker att fokus ska vara på öl (i det här fallet) men de erbjuder givetvis vin också! Se deras hemsida för mer info. Trevig helg!

  SvaraRadera
 3. Kul att se en recension därifrån!

  Bra att veta att maten är helt okej. Jag har funderat på att gå dit några ggr. När jag kollade deras meny såg jag många av de rätter jag är uppvuxen med och ibland äter hemma fortfarande, kalvlever med äpplen tex. (Jag är tysk.)

  Brukar inte äta typisk tysk mat när jag bor i Berlin, men jag funderar på att ta med några utländska vänner dit. Vad är det för priser på varmrätter tex?

  Dessutom kul att några saker på menyn är skrivna på Berlindialekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att du kände igen dig bland maträtterna! Jag minns inte priserna exakt, men det var ganska dyrt (i jämförelse med vad motsvarande mat kostar på liknande ställen). Tror att de flesta rätter låg mellan 12 och 18 euro.

   Radera