Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

måndag 21 april 2014

Cookies Cream


Undergroundrestaurangen Cookies Cream har varit ett av de mest omtalade ställena i Berlin de senaste åren. Här har Stephan Hentschel tagit den vegetariska matlagningen till gourmetnivå och matkritikerna har fallit pladask. Och det är dessutom ett väldigt häftigt ställe! Har du vänner på besök som vill att du tar med dem till något som är ”typiskt Berlin”, är det hit du ska ta dem; få platser känns nämligen mer Berlin 2014 än den här! En gammal industrilokal på en bakgård i Mitte utgör scen för händelserna och skapar den perfekta miljön. Stället ligger verkligen mitt i smeten – om nu det uttrycket över huvud taget kan tillämpas här i Berlin – ett litet stenkast från korsningen Unter den Linden Friedrichstraße. Men det är samtidigt helt omöjligt att hitta hit om man inte känner till det. Man går in i en gränd från en tvärgata till Friedrichstraße, tar sedan en sväng till höger och en till vänster innan en gigantisk kristallkrona uppenbarar sig i taket och avslöjar att man hittat rätt. Entrén är vid ett gammalt varuintag och man måste ”givetvis”, i sann privatklubbsanda, ringa på för att bli insläppt!






Lokalen är uppdelad i två avdelningar: en riktigt läcker bar (Drayton) med dämpad belysning, som hämtad från förbudstidens New York, och den eleganta restaurangdelen (Cookies Cream) med linnedukar och fine dining-atmosfär.

Vi började kvällen med en Holy Basil, en mycket trevlig tequilabaserad aperitif med fläder, lime och basilika:



Restaurangen erbjuder tre rätter för 39 € och man väljer från en meny bestående av fem förrätter, fem huvudrätter och tre desserter. Jag valde att börja med vaktelägg i brioche med schalottenlök, potatiskräm och tryffelsås. En kul och väldigt god rätt, men där schalottenlöken tyvärr blev lite för dominerande.



Därefter fortsatte jag säsongsmässigt med vit sparris med quinoa och gräslök. Det var mycket bra och ett tydligt bevis på att man kan göra en huvudrätt som känns komplett utan vare sig kött eller fisk:



Jag avslutade med en läcker portion dulce de leche med maräng, passionsfrukt, kaffe och pekannötter:



Efter att ha dukat undan våra tallrikar kom servitrisen tillbaka med något som liknade en stor trästämpel. Och mycket riktigt: med orden ”vill ni ha en digestif?” stämplade hon digestif- och kaffemenyn på duken! Innovativt och klart effektfullt!



VAD: Cookies Cream, hippt inneställe i Mitte
VAR: Behrenstraße 55 (Mitte). U Französische Straße
NÄR: Tis-lör, från 19 (från 18 vintertid)
PRISNIVÅ: Mellan

3 kommentarer:

  1. Jag har ätit där en gång, det var fantastiskt! Men vaktelägg på en vegetarisk restaurang gör mig lite förvånad? När jag var där för några år sedan var det åtminstone en vegetarisk restaurang, har de bytt inriktning?

    SvaraRadera
  2. hej jag igen, skyller på hjärnsläpp, klart vaktelägg får ses som vegetariskt trots att det är ovanligare än hönsägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Eftersom de har både vaktelägg och ost i sina rätter är de inte strikt vegetariska. Man kan kanske säga att de har en vegetarisk inriktning! Gott var det hur som helst! :)

      Radera