Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

fredag 24 december 2010

Lunch på Facil

Ni som följer min blogg vet att jag gillar mat. Och tvärtemot sitt rykte finns det lyckligtvis många riktigt bra gourmetrestauranger i Berlin! Facil, som öppnade 2001, är en av dem. Den har en stjärna i Guide Michelin och är belägen på femte våningen på hotell Mandala vid Potsdamer Platz, i en glaskub på en växtrik innergård mellan de omkringliggande, högre huskropparna.

Utifrån ser Mandala inte särskilt flådigt ut – det skulle lika gärna kunna vara en kontorsbyggnad – men så fort man kommer in genom de automatiska entrédörrarna lägger man märke till den exklusiva och moderna miljön. Och den känslan förstärks efter hissturen upp till femte våningen. Väl där möts man av en korridor och några trappsteg som leder fram till ett par glasdörrar – som öppnas automatiskt när man närmar sig – och bakom dem en sluttande passage, omgiven av växter, som leder fram till en liten receptionsdisk. Mottagandet är vänligt och väldigt korrekt – tyskt så det förslår – och man får eskort till sitt reserverade bord. Själva matsalen är omgiven av glasväggar ut mot den grönskande innergården. Även delar av taket är av glas, vilket ytterligare bidrar till den öppna och ljusa känslan. Stora lerkrus med porlande vatten bidrar också till stämningen. Utan överdrift är det en riktigt läcker miljö med en exklusiv atmosfär! Här är mycket businessfolk och man känner sig en aning ”nedklädd” utan kostym.

På väg in till Facil.

Det är en öppen och läcker miljö på Facil.


Ansvarig för köket, chef de cuisine, är Michael Kempf (född 1977). Tillsammans med sina kollegor skapar han nyskapande rätter baserade på säsongens råvaror.

Här var jag och åt lunch en fredag för några veckor sedan. Och i vanlig ordning är lunchen ett mycket prisvärt alternativ till att gå hit på kvällen. Tre rätter kostar 39 euro och är alldeles lagom.

Även om själva arkitekturen känns minimalistiskt modern är stora delar av inredningen mer klassisk. Stolarna vid borden är rejäla möbler med kraftig stoppning. Vid varje sittplats finns det en liten pall, som man kan ställa sin ev medhavda väska på. När man sätter sig till bords ställs det fram små glasfat med ihoprullade varma handdukar, som man kan fräscha upp händerna med innan man börjar äta!

Första överraskningsrätten vid mitt besök är en gazpacho på rödbeta med en bit bräserad vaktel. Som andra bonusrätt bjuds jag på räkor med Granny Smith och emulsion på gurka och olja. Ingen av rätterna är mycket mer än en munsbit. De är goda, men visar tydligt att fokus inte ligger här utan på rätterna som ska komma.

Gazpacho på rödbeta med bräserad vaktel.

Räkor med Granny Smith.


Mellan de inledande smakbitarna serveras jag fyra sorters bröd med tillbehör: tonfiskröra, mascarpone med basilika, smör och flingsalt. Mascarponen är helt fantastisk och en bidragande orsak till att jag sätter i mig alldeles för mycket bröd. Det är en gyllene regel att ta det lugnt med brödet – så man inte förstör aptiten – men ibland kan man inte lägga band på sina begär!

Som första rätt (inte förrätt) väljer jag laxforell med kaviar och marmelad på kronärtskocka med pistageemulsion. Det är mycket gott och fisken smälter i munnen!

Laxforell med kronärtskocka.


Till andrarätt blir det en oxfilé från Uckermark med jordnötshollandaise och ”höstfrukter”, bestående av bl a ruccola, morot och rödbeta. Oxfilén är perfekt. Hade man ätit på en restaurang på en annan (lägre) nivå, hade de frågat hur jag ville ha köttet stekt. Här vet de och behöver alltså inte fråga!

Oxfilé och höstfrukter.


Portionerna är små, men det är ändå ingen risk att man inte blir mätt. Tre rätter känns, som sagt, lagom.

Jag snålar litegrann på vinet och bestämmer mig för att nöja mig med ett (1) glas. Efter en liten diskussion med somellieren bestämmer jag mig för en pinot noir (Spätburgunder) från Weingut Salwey i Baden. Det är ett mycket bra och smakrikt vin från 2007, som kanske inte är så lysande till fisken men funkar helt perfekt till oxfilén!

Till skillnad mot de övriga rätterna är desserten en rejäl anrättning: Schmarrn med päron och tranbär! Der Schmarrn kommer i en liten varm kastrull och ackompanjeras av en bägare med kvarg, grädde, hallonglass och timjankräm med en chokladkaka i botten. En perfekt avslutning på en mycket god lunch!

Schmarrn med tillbehör.


När man så minst anar det dyker nästa överraskning upp: bonusdessert! Det är en delikat hallonsorbet och en skål med chokladöverdragna mandlar (som ser ut som grå stenar). En kopp kaffe till det och lyckan är fullständig!

Det är framförallt den läckra miljön och den proffsiga inramningen som gör att man vill återvända hit. Maten når inte riktigt upp till samma (extremt höga) nivå som på Fischers Fritz och First Floor, men Facil har ändå ett av de absolut bästa köken i Berlin. Antalet sittplatser inomhus är begränsade till 48 så det är mer eller mindre ett måste att boka bord! På sommaren finns det även ett antal platser ute i trädgården.

VAD: Facil, gourmetrestaurang vid Potsdamer Platz
VAR: The Mandala Hotel, Potsdamer Straße 3 (Tiergarten). S/U Potsdamer Platz
NÄR: Måndag – fredag, lunch från 12, middag från 19
PRISNIVÅ: Hög

2 kommentarer: