Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

torsdag 24 februari 2011

Pro qm

Pro qm är en modern men mysig bokhandel i Mitte. Den ligger lite undanskymd på Almstadtstraße, ett litet stenkast från Rosa-Luxemburg-Platz.Butiken är otroligt välsorterad inom områden som arkitektur, konst och design. Men även inom fotografi, politik och popkultur. Och utöver böcker finns det också en hel del tidskrifter inom nämnda områden. En stor del av utbudet är engelska titlar, så misströsta inte om tyska inte är ditt bästa språk!Delar av butiken känns faktiskt mer som någons privata bibliotek än en affär och när sedan flera av kunderna i butiken beter sig som om de vore vänner till de anställda, får man den lätt surrealistiska känslan av att vara hemma i någon boknörds eller arkitekts renoverade vindsvåning – samtidigt som man själv känner sig en aning utanför! Personalen är i alla fall trevlig och hjälpsam, men lämnar en gärna i fred att själv bläddra runt om man föredrar det.Som svensk och fortfarande van vid lutheranska öppettider (uppe i ottan och i säng tidigt) är det så klart befriande att affären håller öppet 11 – 20, även på lördagar. I Berlin sover man gärna på förmiddagen – om man inte har ett jobb att sköta – och vill ogärna behöva stressa i onödan! På sedvanligt tyskt vis är det dock helstängt på söndagar – kyrkans makt är fortfarande stark – så den matchen vinner Sverige.
Det är lite hipstervarning över stället, men bry dig inte om det! Kom hit, njut av atmosfären och köp en kul bok med dig hem!

VAD: Pro qm, trevlig bokhandel
VAR: Almstadtstraße 48-50 (Mitte). U Rosa-Luxemburg-Platz
NÄR: Måndag – lördag 11 – 20
PRISNIVÅ: Mellan

3 kommentarer:

 1. Jag gillar din blogg, förstår varför den blivit utsedd till en av de bästa resebloggarna!

  Har du fler Friedrichshain-tips på lager? Klubbar och barer, kanske lite så där typiskt Berlin-underground?

  Ha det!

  SvaraRadera
 2. Jo, jag har alltid tänkt på söndagsvilan som en rest från den tiden då kyrkan hade mer makt än vad den har idag, men jag tycker personligen att det största problemet med söndagarna här är att alla matbutiker håller totalstängt, även de som har öppet till 24 på vardagar.

  Å andra sidan är det också befriande med en ordentlig vilodag, fortfarande, oavsett ev historisk bakgrund. Många restauranger skriver rakt upp och ned ang söndagar att det är deras vilodag, tvärt emot i Sverige där söndagen är den viktigaste restaurangdagen (?).

  Det är skönt på något vis att söndagen är en riktig vilodag, att konsumtionshetsen faktiskt avstannar helt en dag i veckan i en av Europas största shoppingmetropoler...

  Ska omedelbart bege mig till nämnda bokhandel, verkar verkligt trivsam! Tack för en bra tipsblogg.

  /Håkan

  SvaraRadera
 3. Eric: Tack! Kanske inte så underground som du skulle önska, men Maria am Ostbahnhof och Cassiopeia är två trevliga klubbar. Och så underbara Simon Dach så klart, fullt av trevliga ställen!

  Håkan: Tack för din kommentar! Jag tycker nog det är mer störigt än befriande - framförallt att de vanliga mataffärerna är stängda. Angående svenska restauranger är min erfarenhet att de flesta bättre restauranger faktiskt har stängt på söndagar!

  SvaraRadera