Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

söndag 3 april 2011

Lunch hos Tim Raue

Tim Raue (född 1974) är en av de mest kända unga kockarna i Tyskland. Redan 2007 blev han utnämnd till årets kock av Gault-Millau, han har gett ut kokboken Aromen(r)evolution, har suttit i juryn i det tyska tv-programmet Meisterkoch (Mästarkocken) och – framförallt – var han än har arbetat verkar det ha blivit succé!

Raue växte upp under enkla omständigheter i Kreuzberg och var som ung, och som ende tysk, medlem i det beryktade (turkiska) gänget 36 Boys. Utan överdrift har han ordnat upp sitt liv sedan dess! Sina första stora framgångar fick han 2007 som kökschef på trendiga 44Swissôtel i Charlottenburg, vars kök belönades med en stjärna i Guide Michelin under Raues ledning och som sedan blivit av med nämnda stjärna igen. Mellan 2008 och 2010 var han kulinarisk direktör (kulinarischer Direktor) för lyxhotellet Adlon Kempinskis restauranger, där han bl a öppnade den kinesiskinspirerade restaurangen Ma Tim Raue, som efter endast fem månader fick en stjärna i Guide Michelin! Denna restaurang stängdes i juli 2010 när Tim Raue beslutade sig för att öppna eget tillsammans med hustrun Marie-Anne, som även hon kommer från Berlin (Friedenau). Detta resulterade i restaurangen Tim Raue, som öppnade i september i Kreuzberg, vid en sidogata till Friedrichstraße ett litet stenkast från Checkpoint Charlie. Och här var jag och åt lunch en fredag i början av mars!Restaurangens filosofi är att kombinera japansk produktkvalitet med thailändska smaker och kinesisk matlagningsfilosofi. Målet är att endast servera mat som ger energi och som inte belastar kroppen i onödan. De undviker därför vitt socker, mejeriprodukter och gluten och serverar varken pasta, ris eller bröd. Det sistnämnda märks inte minst genom att den obligatoriska brödkorgen är ersatt med fyra små skålar med snacks, som serveras i samband med att menyn levereras. Det är grönsaker och cashewnötter med olika kryddor och oljor. Fräscht och gott!

Lunchmenyn består av valda delar från kvällsmenyn och från denna komponerar man sedan fritt sin egen meny. Jag valde fyra rätter, vilket kostar 48 €, men man kan även välja tre eller fem. Jämfört med vad det kostar att gå hit på kvällen är det klart prisvärt!

Som förstarätt valde jag ”japansk pizza” med tonfisk. Tonfisken var i princip helt rå och fullständigt magisk! Till andrarätt serverades jag vaktel med kinesiska tillbehör. Fågeln smakade fantastiskt men tillbehören var lite för kryddstarka för min smak.


Japansk pizza med magisk tonfisk.


Vaktel med tillbehör.Den tredje rätten bestod av torsk på en bädd av en kräm på ärtor och wasabi och garnerad med ett knippe ärtskott. Den smakade underbart gott! De söta skotten kontrasterade perfekt till fisken och den fantastiska krämen.


Torsk på en bädd av ärtor och wasabi.


Till dessert blev det sedan azukibönor med shisoglass och röda druvor på en bädd av wasabi. Wasabin brände ordentligt i näsan men funkade för övrigt finfint med de söta druvorna. Bönorna, som jag inte ätit tidigare, var en riktigt trevlig bekantskap! Helt klart dagens bästa rätt – världsklass!


Azukibönor, shisoglass och druvor.


Bonusrätter då? Jo, innan förstarätten bjöds jag på en liten grönsak – fin att titta på men en aning smaklös – och efter efterrätten blev det en bonusdessert i form av gelé. Överraskningsmomentet avseende den sistnämnda förstärktes av att den serverades först efter att hovmästaren säkerställt att jag verkligen var nöjd med allting och jag hunnit beställa en kopp kaffe!


Maten på Tim Raue håller alltså hög klass och även vinlistan är mycket intressant. Den innehåller givetvis mängder av sake men även en hel del champagne, bl a olika årgångar av Krug, Jacques Selosse och Dom Perignon. Många av vinerna serveras på glas – med priser från i sammanhanget låga 4 € per glas – och även flera av champagnerna. Det är exempelvis möjligt att beställa Krug på glas! Jag drack ett glas 2006 Solanes från Priorat till de två första rätterna, ett utvecklat och mycket bra vin som passade perfekt till vakteln. Till torsken valde jag en 2008 Scharzhofberger Riesling Kabinett från Egon Müller i Saar, ett riktigt trevligt halvtorrt vin som gjorde sig bra till fisken!

Restaurangen lider fortfarande av vissa barnsjukdomar, varav den mest utmärkande är att servicen är ojämn. Alla i personalen är väldigt trevliga, men nivån på kunskap och inställning varierar. Sommelieren hann jag bli god vän med och när jag hade svårt att bestämma mig för vilket vin jag skulle välja till fisken, lät han mig först smaka på två olika. På slutet kom Tim Raue själv fram till bordet och frågade om allt varit till belåtenhet! Sådant bättrar så klart på upplevelsen och gör att man känner sig nöjd som gäst.

Åk hit innan stället får sin andra stjärna, priserna stiger och det blir svårare att få ett bord!

VAD: Tim Raue, sannolikt Berlins bästa asiatiska restaurang
VAR: Rudi-Dutschke-Straße 26 (Kreuzberg). U Kochstraße
NÄR: Tisdag – lördag, 12 – 14 samt 19 – 22
PRISNIVÅ: Hög

2 kommentarer:

  1. Har du ätit på Asphalt i källaren på Hilton? Det är väl också en ny restaurang/club som Tim Raue står bakom... bra och matnyttig blogg du har!

    SvaraRadera
  2. Hej Andreas!

    Nej, jag har inte varit på Asphalt än. Men det är riktigt att Tim Raue står bakom och många av rätterna känns igen från (restaurangen) Tim Raue! Tack!

    SvaraRadera