Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

fredag 4 november 2011

Yumcha Heroes

Igår var jag och åt lunch på Yumcha HeroesWeinbergsweg. Det är en väldigt fin kinesisk restaurang som fokuserar på dumplings.Yum cha är kantonesiska och betyder att dricka te. Det är en daglig kinesisk ritual då man dricker te och äter små rätter, dim sum. Dessa små rätter kan exempelvis vara dumplings, degknyten fyllda med kött, skaldjur eller grönsaker. Och just dessa degknyten är alltså fokus för verksamheten här! De är handgjorda, färska och man kan välja mellan att få dem ångkokta eller stekta.

Mellan 12 och 16 serverar man en tvårätters lunchmeny för 7,50 €, bestående av en soppa med tre dumplings samt fyra dumplings i en traditionell bambukorg med tre olika såser. Vill man inte dricka te till kan man exempelvis köpa en flaska Tsingtao, ett gott men blaskigt kinesiskt öl.

Lunchmenyn har tre olika alternativ. Jag väljer soppa med rosa lammdumplings och grönsaker samt dumplings med räkor. Det krävs lite tålamod och fingerfärdighet för att få i sig soppan samtidigt som man behåller sin värdighet, d v s ett hyggligt bordsskick och undviker att spilla på sig! Dumplingarna är stora och hala, innehållet varmt och man växlar tafatt mellan sked och ätpinnar… Men det funkar till slut och man blir rikligt belönad för sin insats. Soppan är en smakexplosion av koriander, mynta och kanel och degknytena är innehållsrika. Det är gott men lite spicy!Av bara farten beställer jag även en edamamesallad med havssalt. De färska sojabönorna är lätt förvällda, mycket goda men samtidigt helt överflödiga. För lunchmenyn i sig innebär förvånansvärt mycket mat. Över huvud taget känns det som man får mycket mat för pengarna här!Stället är vackert och häftigt inrett. Restaurangdelen skiljs från köket av en stor glasvägg, som ger kocken uppsikt över gästerna samtidigt som vi får en bra vy över hans arbete vid grytorna. På sommarhalvåret sitter man med fördel på terrassen utanför och spanar på vimlet, här i det trevliga gränslandet mellan Mitte och Prenzlauer Berg.
VAD: Yumcha Heroes, traditionella dumplings med tillbehör
VAR: Weinbergsweg 8 (Mitte). U Rosenthaler Platz
NÄR: Dagligen, 12 – 24
PRISNIVÅ: Låg – mellan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar