Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

fredag 29 november 2013

Rum Trader


Rum Trader, Institutet för avancerat drickande, är en klassisk västberlinsk cocktailbar med hög kultfaktor och lång historia. Stället öppnade redan 1976 och har fortfarande samma inredning! Det som sannolikt var ultramodernt då, känns klassiskt elegant idag.Stället påminner delvis om en tikibar, d v s den typen av bar som var vanlig i USA i mitten av 1900-talet, inspirerad av polynesisk kultur och med fokus på rombaserade drinkar. Men med den sofistikerat lågmälda atmosfären från en engelsk herrklubb. Det man dock framförallt slås av när man kommer till Rum Trader är hur litet det är! På helgkvällar blir lokalen snabbt full och man får helt klart vara beredd på att få vända i dörren.

Baren öppnades av Hans Schröder, som dessförinnan jobbat på den legendariska tikibaren Trader Vic’s i San Fransisco tillsammans med Trader Vic himself, Victor Bergeron, mannen som bl a är känd för att ha uppfunnit cocktailen Mai Tai. Herr Schröder vigde sitt liv åt sin lilla bar, som blev känd för att servera fantastiska drinkar baserade på de bästa ingredienserna. Han drev baren fram till 2001, då han 71 år gammal lämnade över till en värdig efterföljare: Gregor Scholl. Lågmälde Scholl, som tidigare varit barchef på Paris Bar – Västberlins kändistätaste restaurang när det begav sig – driver Rum Trader vidare i samma anda som grundaren.

Var beredd på att på traditionellt ”hemligt” cocktailbarmanér få ringa på för att bli insläppt, men i likhet med exempelvis Green Door, Victoria Bar och Reingold blir man också belönad med en fantastisk barupplevelse. Så kom hit, sänk en Mai Tai och känn tiden stå stilla! Enda nackdelen med stället är rökandet – för även på det planet är vi tyvärr kvar på 70-talet…VAD: Rum Trader, eventuellt Berlins äldsta cocktailbar
VAR: Fasanenstraße 40 (Wilmersdorf). U Spichernstraße / Uhlandstraße
NÄR: Måndag-fredag, 20-01. Lördag, 21:30-02
PRISNIVÅ: Mellan-hög

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar