Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

måndag 25 augusti 2014

Lunch på Frühsammers


Häromveckan var jag och åt finlunch på fina Frühsammers. Restaurangen drivs av Sonja och Peter Frühsammer och huserar i en villa på Grunewald Tennisclub, strax utanför ringbanan, på gränsen mellan stadsdelarna Schmargendorf och Grunewald. Sonja anses allmänt vara Berlins bästa kvinnliga kock och Peter var en gång i tiden Berlins yngsta stjärnkock! Idag har han hand om vinerna och serveringen, medan det är Sonja som ansvarar för köket. Och det här är helt klart ett kök med ambitioner!Lunchtid (endast torsdag och fredag) har de en särskild meny med tre rätter för 35 €. Men även den ordinarie kvällsmenyn, Kreativ Menü, finns tillgänglig och väljer man ur den kostar fyra rätter 64 €, vilket är 10 € billigare än på kvällen. Är man inte så hungrig kan man nöja sig med tre rätter för 59 – men varför snåla när man åkt så långt? Man komponerar sin meny fritt genom att välja från en meny bestående av tre förrätter, tre mellanrätter, tre huvudrätter och fyra desserter.

Under tiden vi funderar på vad vi ska välja får vi in lite snacks i form av nötter och bröd. Därefter kommer en liten överraskning från köket: två små munsbitar av lax och vattenmelon.Innan den första ordinarie rätten dyker upp in bjuds vi även på tre små kalla soppor; gul paprika och melon, misosoppa samt gurka och grädde med en bit bläckfisk:Som förstarätt väljer jag vaktel med kålrabbi, lime och Valrhonachoklad:Sedan blir det Ibericogris (Secreto Iberico Bellota) med chorizo, jordärtskocka, blomkål, dadlar och rosmarin:Därefter njuter jag av grillad kalvlever med potatispuré, rättika och blåbär:Som avslutning blir det ett gäng ostar från ostvagnen, vilket innebär en fårost från Champagne, chèvre, en mycket god comté, roquefort och brie:Till detta dracks det en Riesling från Weingüter Wegeler och en Spätburgunder från Weingut Nelles, båda mycket bra.

Innan vi går hem blir det en sista liten överraskning från köket:Den här maten förtjänar utan tvekan en stjärna i Guide Michelin. Allting är mycket gott och kalvlevern är helt fantastisk! Men smakar det så kostar det, för prismässigt är de redan på stjärnnivå. Men de bjuder i alla fall på mineralvattnet!

VAD: Frühsammers Restaurant, gourmetrestaurang med ambitioner
VAR: Flinsberger Platz 8 (Schmargendorf). S Hohenzollerndamm
NÄR: Torsdag-fredag från 12, tisdag-lördag från 19
PRISNIVÅ: Hög

Tillägg: I november 2014 fick Frühsammers en mycket välförtjänt stjärna i Guide Michelin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar