Restaurang Richard i Kreuzberg är en av Berlins fem nya stjärnrestauranger, som alla fick
sin första stjärna när Guide Michelin presenterade 2016 års upplaga av sin tyska guide för ett par månader sedan. De övriga fyra var Nobelhart & Schmutzig (som jag skrev om här), Bandol-sur-Mer i Mitte samt Bieberbau och Marcus Semmler i Wilmersdorf. Jag har ätit på alla fem och kan intyga att samtliga
håller hög klass och definitivt förtjänar sin stjärna! Richard besökte jag i
november, veckan efter de fick sin stjärna. Restaurangen ligger i Köpenicker
Hof, en vackert restaurerad 1800-talsbyggnad på en för övrigt oansenlig adress, och drivs av schweizaren Hans Richard, som utöver att vara kock
även är konstnär.
Matlagningen här bygger
på det klassiska franska köket men med en modern twist. Det manifesteras i en 8-rättersmeny
som presenteras parallellt med en vegetarisk meny med sex rätter. Båda menyerna
uppdateras varje månad för att följa säsongen. Man väljer hela eller delar av
respektive meny, men det går också bra att kombinera rätter från båda menyerna.
Jag valde sex rätter, fem från huvudmenyn samt desserten från den vegetariska
uppställningen.
Efter lite bröd och en
trevlig aptitretare får jag in kvällens första anrättning: Marinerad lax med
fermenterad vitkål, fänkål och dragon.
Efter det får jag
brässerad selleri med tryffel och vattenkrasse:
Som tredjerätt blir det kanderad
fänkål med senapsskum och bottarga (torkad fiskrom):
Sedan serveras jag en
variant av den klassiska japanska rätten shabu-shabu (tunna skivor kött som
doppas i het buljong) med hjortkött, avokado och limemarmelad:
Femterätten är entrecôte
från (den nordtyska staden) Husum med potatis, brysselkål, jordärtskocka och
tapenade med solrosfrön:
Innan den ordinarie
desserten kommer in får jag en för-efterrätt i form av kvittenmousse med
citrongranité. Kronan på verket blir
sedan ”söt kastanj” med kola och mandarinsorbet. Kastanjen visar sig vara en chokladbakelse
med grädde och lakrits. Det här är en underbar rätt där de olika smakerna
gifter sig perfekt med varandra!
Beklagar att bilderna inte blev de bästa, men maten håller genomgående
en mycket hög nivå. Ska jag rangordna de olika rätterna så hamnar den
fantastiska desserten i topp, följd av shabu-shabun, entrecôten och
kvittenmoussen!
Till detta dracks det en
champagne från André Clouet, en
saint laurent från A. Christmann i
Pfalz samt en söt sherry från Gutiérrez
Colosía, samtliga mycket bra!
VAD:
Richard, stjärnrestaurang i Kreuzberg
VAR:
Köpenicker Straße 174 (Kreuzberg). U
Schlesisches Tor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar