Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

tisdag 26 juli 2011

Hyra cykel i Berlin

Att cykla är ett trevligt och bra sätt att upptäcka Berlin! Det är dessutom en mycket cykelvänlig stad. Det är överlag ganska platt, om man bortser från turerna till och från Prenzlauer Berg, och vägnätet är oftast anpassat till cyklisterna.

Kollektivtrafiken i Berlin funkar i allmänhet väldigt bra, men det är minst lika smidigt att ta sig fram på cykel. Dessutom får man en betydligt bättre förståelse för hur staden hänger ihop och hur de olika stadsdelarna förhåller sig till varandra när man cyklar. Och så upptäcker man nya spännande platser som man kanske hade missat om man åkt tunnelbana eller spårvagn! Alla som brukar utforska städer till fots vet att man förr eller senare blir trött i benen och det finns en gräns för hur långt man orkar/hinner ta sig på en dag. Men cyklar man är man mycket rörligare, hinner upptäcka betydligt mer och man blir inte lika trött i fossingarna! Och det gör inte så mycket om det blir en extra omväg ibland.

Det finns cyklar att hyra i princip överallt. Så klart i riktiga cykelaffärer och hos renodlade uthyrningsfirmor, men även andra butiker brukar ha det som en extra inkomstkälla och som en service till sina kunder. Kostnaden varierar, ligger i spannet 6 – 12 euro för första dagen och blir sedan lägre för efterföljande dygn. Principen om man betalar för just den dagen man hyr sin cykel, oberoende om man hämtar ut den på förmiddagen eller eftermiddagen, eller om man får ha sin cykel exakt 24 timmar, varierar också från ställe till ställe. Om du funderar på att hyra flera dagar i sträck, så tänk på att det är bra att ha ett någorlunda säkert ställe att förvara cykeln på under natten! Bor du i lägenhet finns det i regel en innergård att ställa cykeln på, men bor du på hotell är det kanske inte lika smidigt.

Sedan är det bara att bestämma sig för om man ska cykla till ett särskilt mål eller om man ska bege sig ut på allmän upptäcktsfärd! Den vågade trampar iväg helt och hållet utan karta och kompass – och med den hjälpsamma lokalbefolkningen som försäkring ifall man skulle komma helt vilse. Ett bra hjälpmedel är annars en mobil med GPS och ett vettigt kartprogram. Det ständigt närvarande TV-tornet brukar dessutom funka som en bra referenspunkt.

Korsning.


Ett hett tips är att alltid följa trafikreglerna. Om inte annat för att slippa bli utskälld! De ordningstörstande tyska bilisterna tvekar inte att veva ner bilrutan och förklara vad de tycker om ens beteende om det avviker det minsta från deras norm. På de ställen där det saknas särskild cykelbana kan det vara säkrare att cykla på trottoaren än på gatan – vägarna är i första hand till för bilisterna i detta land!

Fahrrad.

Fahrradverleih.

2 kommentarer:

  1. Hej och tack för en bra Berlinblogg, många fina tips som har blivit favoriter (café ubersee t.ex). Eftersom du verkar ha matkoll undrar jag om du vet någon bra skaldjursrestaurang i Berlin? Eller något ställe som serverar ostron för ett rimligt pris?

    SvaraRadera
  2. Hej Erik! Tack! Fischers Fritz blir mitt omedelbara svar. Annars är ju KaDeWes finsmakaravdelning ett gångbart alternativ! Inget av dessa båda tips är särskilt billiga - men väldigt bra!

    SvaraRadera