Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

tisdag 12 juli 2011

Middag på Reinstoff

Restaurant Reinstoff ligger lite undangömd, men samtidigt på klassisk mark, inne på Edison Höfe i Mitte. Här tillverkades en gång i tiden de första glödlamporna i Tyskland. Nu serveras det nyskapande mat i en minimalistisk miljö.Restaurangen öppnade 2009, har en stjärna i Michelinguiden och erbjuder ett intressant helhetskoncept i en häftig miljö. Det är modernt, ungdomligt och kreativt! Och här var jag och åt middag för några veckor sedan.

Kvällen inleddes på uteserveringen och med en aperitif i form av ett glas mousserande riesling från Weingut Peter Jakob Kühn i Reingau. Sedan bjöds vi på fyra tapas under vinjetten Waking up the senses. Det innebar bl a gåslever i formen av en slickepinne och gav oss en inblick i vad vi kunde förvänta oss av resten av kvällen. Därefter valde man meny och inriktning under rubriken Pampering the senses. Antingen quite near, vilket innebar visst fokus på tysk mat och en förhållandevis traditionell inriktning, eller far away: i första hand utländskt och lite mer avantgarde! Från respektive meny fick man sedan välja från fyra till åtta valfria rätter.

Waking up the senses


Vi valde fem rätter från far away och visades därefter in till vårt bord i själva restauranglokalen. Där inne var miljön riktigt läcker! Den gamla fabrikslokalen har fått en make over som heter duga. Mörka träbågar skapar rum i rummet och en himmel av silverfärgade kulor över de linneduksförsedda borden skänker glans och atmosfär.

Miljön på Reinstoff är läcker!


Vinlistan bestod uteslutande av tyska och spanska viner. Utöver den inledande sekten drack vi bl a en riktigt trevlig Priorat från 2007.

Innan den första ordinarie rätten blev det en överraskningsrätt i form av basilikasorbet med mozzarella och vattenmelon. En intressant och smakfull kombination!

Förstarätten var grönländska räkor med gurka och rabarber. Därefter följde gåslever med nyanser från akacia och ek (!) och sedan horngädda med chorizobuljong. Både gåslevern och fisken smakade riktigt bra, men tillbehören nådde inte riktigt upp till samma nivå.

Grönländska räkor.

Gåslever med tillbehör.

Delar av horngäddan.


Som fjärderätt valde vi hjortfilé med svamp och raps. Det var fantastiskt gott och kvällens givna höjdpunkt!

Hjortfilé.


Till dessert blev det sedan ost: Époisses de Bourgogne med äpplen, äppelmos och vichyssoise. Det sistnämnda är en soppa baserad på purjolök och potatis. Osten serverades i smält form och gjorde sig riktigt bra till det röda vinet från Priorat!

Époisses de Bourgogne.


Till slut var det sedan dags för Stroking the senses, vilket var fyra nya små tapas att avrunda kvällen med. Den här gången med tydligt efterrättsfokus.

Stroking the senses.


Reinstoff har ett tydligt koncept, det finns en röd tråd som skapar en intressant helhet och man har bevisligen ett innovativt kök. Servicen är dessutom glad och hjälpsam – vi rekommenderas t o m vissa rätter framför andra – och man känner sig bortskämd. Samtidigt lever alla rätter och viner inte riktigt upp till den mycket höga ambitionsnivån. Det är synd för det hade kunnat bli så bra! Istället för att längta tillbaka hit avslutar man nämligen med att drömma sig bort till Facil eller Fischers Fritz.

VAD: Restaurant Reinstoff, modernt och innovativt kök
VAR: Edison Höfe, Schlegelstraße 26 C (Mitte). S Nordbahnhof
NÄR: Tisdag – lördag från 19
PRISNIVÅ: Hög

2 kommentarer:

  1. Tack för alla tips Martin...ska till Berlin imorgon och har lunch bokad på Facil direkt från flygplatsen och lördagens middag är bokad på Reinstoff. So far so good :-)

    SvaraRadera
  2. Tack själv! Det låter som att du får en mycket trevlig resa!

    SvaraRadera