Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

måndag 16 juli 2012

Middag på Lavanderia Vecchia

I tisdags kväll fick jag äntligen möjlighet att besöka Lavanderia Vecchia i Neukölln, den italienska restaurangen som verkar tagit alla med storm! De har ett lika svårslaget som prisvärt upplägg: För 45 euro får man en komplett italiensk middag bestående av tio förrätter, två huvudrätter och en dessert. Samt en halv flaska vin, mineralvatten, kaffe och digestif!

De har sitt koncept och som gäst går det inte att påverka vare sig tid eller innehåll, bortsett från att man väljer om man vill dricka rött eller vitt vin samt det faktum att varannan vecka är den andra huvudrätten en kötträtt och varannan är den fisk. Sittningen börjar 19:30 och avslutas kring 23:00.

Stället är lätt att missa om man inte är uppmärksam. En skylt på fasaden ut mot gatan visar att man är på rätt väg, men man behöver passera två innergårdar innan man hittar fram.Det är en helt fantastisk lokal! I grund och botten är den väldigt enkel, närmast rå och sliten, men med hjälp av diverse rekvisita, som påminner om lokalens tidigare användningsområde som tvättomat, har man skapat en härlig atmosfär. Exempel: det hänger tvätt på linor över borden! I ena hörnet av lokalen ståtar det öppna köket där det arbetas febrilt under stora delar av middagen. En annan kul och effektfull detalj är att det är belysning under borden och inte ovanför, vilket skapar en behaglig stämning.Den aktuella menyn ligger på bordet när man kommer och är – givetvis – endast på italienska. Det som serveras är genuin italiensk husmanskost och känslan när man äter den är snarare att man har blivit hembjuden till någon än att man sitter på en restaurang. Det är enkelt men samtidigt väldigt generöst! Känslan av enkelhet och familjär spontanitet förstärks av att vin och vatten dricks ur likadana glas och att all mat serveras på fat, varifrån man själv tar upp till sin egen tallrik.

Vinet (det röda) är inte jättebra, men det funkar och det känns på något vis symptomatiskt att det är ett enkelt vin som serveras. Nivån på förrätterna och de olika råvarorna varierar från exceptionellt bra (lufttorkad skinka respektive mozzarella) till ganska ordinär (quinoasallad respektive tonfisk). Tomat är en återkommande ingrediens och en röd (!) tråd genom hela menyn. De tio förrätterna kommer in i ett rasande tempo och man hade önskat att servitören tagit det aningen lugnare, men innan primo och secondo blir det lyckligtvis en rejäl och välbehövlig paus. Det är mycket mat och många intryck att smälta!


Som första huvudrätt (primo) serveras en risotto med kronärtskocka – gott men lite för kryddigt för min smak. Till andra huvudrätt (secondo) får vi ankbröst med grönsaker och rosmarin. Det här är riktigt bra och helt klart kvällens höjdpunkt!Desserten består av aprikostarte med glass på basilika och mangold. Kakan är lite smaklös men glassen är väldigt god!Efter efterrätten bjuds vi bort till baren där det serveras espresso med valfri digestif (grappa, limoncello eller amaro). Väljer man grappa, som jag, serveras den som resentin, d v s i den tömda espressokoppen. Bartendern: ”Får jag lov att göra ren din kopp med lite grappa?” Ja, tack!

Kort Q&A: Blir man mätt – ja! Är man lycklig – ja! Vill man komma tillbaka – ja!

Reserverar (obligatoriskt) gör man via deras hemsida eller på 030-62 72 21 52.

VAD: Lavanderia vecchia, italiensk husmanskost
VAR: Flughafenstraße 46 (Neukölln). U Boddinstraße
NÄR: Tisdag – lördag 19:30. Lunch: tisdag – fredag 12 – 14:30
PRISNIVÅ: Låg

2 kommentarer:

  1. Hej Martin! Har du varit på Paris bar i Charlottenburg. Har varit där 2 gånger och stället kan verkligen rekommenderas. Vet inte om restaurangen finns kvar och jag var där för ungefär 10 år sedan. Har för mig att de har ett bra utbud av franska viner och då slipper man dåliga tyska viner. Hjärtliga hälsningar från Valter

    SvaraRadera
  2. Hej Valter!

    Jodå, Paris Bar på Kantstraße är en klassiker. Kanske inte lika glamorös som förr i tiden men du hittar garanterat fler franska än tyska viner där. Dessvärre även arrogant personal och tråkig mat...

    SvaraRadera