Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

tisdag 27 oktober 2015

Lunch på The Grand


The Grand är en restaurang, bar och klubb i Mitte som öppnade 2012. Restaurangen har bl a blivit känd för sin Southbend-grill som kommer upp i 800 grader och ger kött som grillas här en speciell karaktär. Utöver att vara en köttrestaurang har man en fransk-tysk inriktning på köket. Lokalen är inrymd i en före detta skola som blivit varsamt och smakfullt renoverad – 1,5 miljoner euro ska det tydligen ha kostat. Och det är faktiskt ett riktigt fint ställe! De råa väggarna, med bevarat klotter från skolbarnen, kontrasterar snyggt mot den moderna och ganska minimalistiska inredningen. Själva restaurang- och klubblokalen har öppet upp till andra våningen, vilket skapar en öppen och onekligen ”grand” atmosfär! Grand är även den enorma ljuskronan som tar upp en hel del av utrymmet.Här var jag och åt lunch igår. Varje vardag har de ett luncherbjudande där man får två rätter för 12,50 € eller tre för 17. Jag nöjde mig med två och fick spenatsoppa till förrätt följt av en klassisk wienerschnitzel. Spenatsoppan var pimpad med rödbeta och några skärvor rostade mandlar. Dessa tillbehör gav en extra dimension till en rätt som annars hade varit ganska endimensionell. Jag får erkänna att jag ofta blir lite rastlös när jag äter soppa. Även om den, som i det här fallet, är god blir det lätt ganska enformigt och jag sitter mest och väntar på att den ska ta slut…Schnitzeln var perfekt stekt och i vanlig ordning en ganska stor skapelse. Den hade sällskap av en potatisbakelse toppad med tranbär, krasse och en skiva citron. Till detta drack jag ett glas Spätburgunder från Martin Wassmer, ett något ungt men mycket bra vin som funkade fint till köttet. Vinlistan för övrigt är bra och oväntat bred, med allt från flera av de stora Bordeauxslotten till viner från Israel.Ganska snart sätter klubbmusiken igång, för trots att det är mest affärsfolk här på lunchen – och trots att det alltså är lunchtid och inte kväll – är uppenbarligen klubbkänslan en viktig del av etablissemangets identitet. Och affärsfolket är så klart en viktig kategori gäster även på kvällstid och varför då inte passa på att lyfta fram verksamhetens själ och sälja in kvällens aktiviteter! Det här är ju trots allt en klubbrestaurang.

Man skulle kunna hävda att det här stället är väldigt Berlin 2015, men jag skulle nog säga att det är mycket mer Mitte än ”Berlin”, om ni förstår vad jag menar.

Lunchen serveras vardagar 12-15. Middag börjar serveras från 18 och då öppnar även baren. På fredagar och lördagar åker borden bort 23:00 då klubbandet tar vid. Open end.VAD: The Grand, trendig klubbrestaurang i Mitte
VAR: Hirtenstraße 4 (Mitte). U Rosa-Luxemburg-Platz / Weinmeisterstraße, S / U Alexanderplatz
NÄR: Mån-fre från 12, lör-sön från 18
PRISNIVÅ: Mellan-hög

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar