Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

onsdag 15 juni 2011

Middag på Hartmanns

Restaurang Hartmanns i Kreuzberg har ända sedan de öppnade 2007 haft rykte om sig att servera riktigt bra mat. Och nu i vintras blev man också belönad med en stjärna i Guide Michelin! Här var jag och åt middag för en tid sedan – och kan intyga att stjärnan är högst välförtjänt! Det är gott, det är trevligt och det är värt varenda euro! Tyvärr serverar de endast middag och inte lunch.

Känslan när man kommer hit är klart annorlunda jämfört med de flesta stjärnkrogar, det andas definitivt mer kvarterskrog än gourmetrestaurang! Det är en avslappnad och hemtrevlig atmosfär och personalen är hjärtlig och jordnära.En aperitif är ju aldrig fel, så vi inledde besöket med ett glas Jacquesson. Efter det bjöds det på två sorters bröd med tillbehören tomatkräm och keso med ramslök. Brödet var ganska tråkigt för att vara på en restaurang av den här kalibern – men man går ju å andra sidan inte hit för att äta sig mätt på bröd…

Det finns en matsedel med förrätter, huvudrätter och desserter men i vanlig ordning är det trevligast att välja en hel meny. För detta ändamål finns det en aktuell sjurättersmeny, där man fritt väljer från tre till sju rätter, vilket kostar 51 – 82 €. Vi valde fyra rätter med tillhörande vinmeny.

Innan första ”riktiga” rätten bjöds det på kvällens första överraskningsrätt: sushi med rökt ål och paprika. En trevlig start!

Kvällens första vin, utöver den inledande champagnen, var en pinot gris (Grauburgunder) från Reichsrat von Buhl i Pfalz. Till det blev det hummer och fläsklägg med ärtor, ärtpuré och ärtskott. Fantastiskt gott!

Hummer & co.


Som andrarätt blev det pocherad röding med kaviar från samma fisk samt potatispuré, allt serverat på en bädd av sallad. Till det ett glas 2009 Menetou-Salon les Bornés från Henry Pellé, en trevlig sauvignon blanc från Loire. Fisken smakade riktigt bra!

Som tredjerätt valde jag lamm med polenta och kronärtskocka. Lammet bestod av två bitar stekt filé och en bit kokt bog. Detta ackompanjerades av ett glas 2006 Weixelbaum Zweigelt Wahre Werte. Zweigelt är en österrikisk röd druva och vinet i fråga var välutvecklat, riktigt gott och passade perfekt till det underbara lammet!

Lamm med polenta, kronärtskocka och bönor.


Som avslutande ordinarie rätt blev det sedan chokladtårta med marinerade jordnötter, banan och vit chokladparfait. Och till det en 2008 Gewürztraminer från Weingut Jürgen Leiner i Pfalz, en söt sak som passade fint till efterrätten. Mycket gott!

Efterrätt.


När man så egentligen kände sig ganska nöjd, men ändå funderade på om det skulle finnas plats för något litet till, kom överraskning nummer två som bestod av fyra små tryfflar. En kopp kaffe därtill och lyckan blev total!

VAD: Hartmanns, gourmetrestaurang i Kreuzberg
VAR: Fichtestraße 31 (Kreuzberg). U Südstern
NÄR: Måndag – lördag 18 – 24
PRISNIVÅ: Hög

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar