Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

tisdag 30 juli 2013

Berlins bästa glass


Berlins bästa glass hittar man på Hokey Pokey i Prenzlauer Berg. Punkt. Den fantastiska glassen är hemlagad och gjord på riktigt bra råvaror. Dessutom finns det många fantasifulla sorter och sortimentet varierar över säsongen.Niko Robert heter killen bakom hantverket och den lilla glassbutiken. Han är kock och har tidigare bl a arbetat som konditor på det femstjärniga hotellet the Ritz-Carlton. Nu brinner han för att göra den bästa glassen och snålar inte med vilka ingredienser han använder! Han tar visserligen 1,60 € per kula numera, vilket är högt med Berlinmått mätt, men med tanke på hur gott det smakar hostar man gärna upp!

Men man har haft sina kontroverser. Förra året kostade glassen en euro per kula, folk vallfärdade hit från hela Berlin och stället hyllades för sin prisvärdhet. När så den här säsongen inleddes i mars hade Niko höjt priset till 1,20. Trots prishöjningen fortsatte antalet kunder att öka lavinartat och soliga dagar kunde det stå hundratals människor i kö utanför den lilla lokalen, som med cyklar och barnvagnar skapade ett mindre kaos för omgivningen. Det var inte poppis bland de övriga näringsidkarna på gatan som klagade på att glassätarna blockerade deras lokaler och använde deras möbler. Stämningen blev minst sagt hätsk och Robert valde att stänga butiken i några dagar i april. När han öppnade igen hade han höjt priset till 1,60 per kula (och samtidigt sänkt priset på glassförpackningarna, som är tänkta att ta med hem, från 7 till 6 euro)! För att på så sätt minska efterfrågan. Och det har givetvis haft effekt! Nu är många bittra över att deras favoritglass blivit 60 procent dyrare på mindre än ett år – redan den första höjningen hade så klart sina belackare – och det har blivit märkbart lugnare utanför butiken. Hur som helst, räkna med att det öppnar upp fler Hokey Pokey-butiker i Berlin framöver!

Var det lustiga namnet kommer ifrån? Hokey pokey är en glassort på Nya Zeeland, en vaniljglass med små bitar av fluffig gräddkola, s k hokey pokey. Och hokey pokey var dessutom slang för glass, främst glass såld av gatuförsäljare, i delar av USA och Storbritannien på 1800-talet och i början av 1900-talet!

Vill du trots allt komma billigare undan finns alltid Kleine Eiszeit snett över gatan. Det stället har funnits här sedan DDR-tiden och tar bara 90 cent per kula. Å andra sidan är glassen också av det mer ordinära slaget.VAD: Hokey Pokey, Berlins godaste glass
VAR: Stargarder Straße 73 (Prenzlauer Berg). S/U Schönhauser Allee
NÄR: Under sommarsäsongen. Dagligen, 12 – 23
PRISNIVÅ: Mellan – hög

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset! Det har varit så varmt i Berlin den senaste tiden och jag har letat efter ett glasställe med god glass som ger lite svalka. Jag ska testa detta redan idag!

    /F

    SvaraRadera
  2. Hej! Ja, visst har det varit en het sommar!

    SvaraRadera