Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

söndag 6 februari 2011

Berlinale 2011

Nästa vecka är det dags för den årliga filmfestivalen, die Internationale Filmfestspiele Berlin, eller kort och gott: die Berlinale. Tillsammans med festivalerna i Cannes och Venedig räknas die Berlinale till en av de största filmfestivalerna och den är även Berlins största kulturevenemang alla kategorier. Årets festival är den 61:a i ordningen och väntas locka till sig mer än 19 000 ackrediterade besökare, varav 4 000 (!) journalister. Samtidigt som die Berlinale är en stor händelse för filmbranschen engagerar den även resten av staden. Förra året såldes det nästan 300 000 biljetter till de olika visningarna!

Premiärbiograf och plats för samtliga ceremonier under festivalen är Berlinale Palast vid Potsdamer Platz. För övrigt visas festivalens filmer på tjugo olika biografer och teatrar över hela staden, bl a på gigantiska Friedrichstadt Palast (Friedrichstraße 107) med 1 895 platser.

Den internationella juryn leds av Isabella Rosselini. Den delar ut Guldbjörnen (der Goldener Bär) till bästa film samt ett gäng silverbjörnar för övriga insatser; bästa regi, manus o s v.

Så här ser den åtråvärda nallen ut!


Förra året vann den turkiska filmen Honung (Bal) Guldbjörnen och Roman Polanski fick en silverbjörn för bästa regi för the Ghost Writer. Bland årets tävlingsbidrag märks bl a Ralph Fiennes debutfilm Coriolanus. Som öppningsfilm och utom tävlan visas bröderna Coens nya, True Grit.

På årets festival ägnas den s k retrospektiven åt Ingmar Bergman. Det innebär att samtliga Bergmans filmer kommer att visas och även en del dokumentärer om den svenske mästerregissören. Parallellt visas dessutom en utställning om Bergman på film- och TV-muséet Deutsche Kinemathek vid Potsdamer Platz (Potsdamer Straße 2). Utställningen heter Ingmar Bergman: Von Lüge und Wahrheit (Sanningar och lögner) och innehåller flera dokument och personliga ägodelar som aldrig tidigare visats.

Det pratas om att årets festival blir förhållandevis anonym och saknar de största stjärnorna. Annat var det vid 60-årsjubiléet förra året då Leonardo DiCaprio med flera orsakade hysteri bland såväl tillresta journalister som vanliga berlinare. Vill man stöta på filmstjärnor i en mer informell miljö, ska man bege sig till Paris BarKantstraße 152 (Charlottenburg) som brukar vara ett tillhåll för många av dem under festivalen. Bry dig inte om att försöka boka bord – det lär du inte lyckas med den här veckan – utan åk bara dit! Skulle det vara fullt finns alltid klassikern Schwarzes Café 150 m bort!

Filmfestivalen pågår mellan 10 och 20 februari. All information (även på engelska) hittar du på www.berlinale.de.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar