Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

torsdag 22 september 2011

Kadó - lakritsfackhandel

KadóGraefestraße är en av de där pärlorna, en av de där underbara pusselbitarna som gör Berlin till den fantastiska stad den är! I det här fallet är det en liten butik som har bestämt sig för att bli bäst inom sitt smala område. De hade lika gärna kunnat sälja slipsar eller choklad, eller vadsomhelst, men Kadó är inget mindre än en lakritsfackhandel. Och det kan verka hur pretentiöst som helst att kalla sin godisaffär för ”fackhandel”, men här tar man verkligen det här med lakrits på allvar! Det är tydligt att man har en passion och en stolthet för det man jobbar med.Känslan när man kommer in i affären är betydligt närmare ett gammaldags apotek än en modern godisbutik. Personalen har en ytterst seriös framtoning och kundkretsen är överlag vuxen och minst lika allvarlig som de som jobbar här. Och glöm att du får plocka ditt smågodis själv! Nej, här får man snällt vänta på sin tur och sedan få hjälp av ett biträde som plockar fram någon av glasskålarna från hyllorna bakom disken och myndigt ger dig tillgång till det som gömmer sig under locken!Sortimentet är brett och mestadels hämtat från de traditionella ”lakritsländerna” i Norden samt Holland och England. Fokuset ligger på lösviktsgodis och klassiska metall- och pappaskar. Man hittar gott om gamla favoriter! Här finns exempelvis Salmiak-pastillen, Potter’s och inte minst svenska klassiker som Salta katten och Viol.Prisnivån är överlag ganska hög om man jämför med vad det kostar hemma i Sverige. Lösviktsgodiset går exempelvis löst på 1,60 € per hekto. Men det är uppenbart att man vänder sig till en begränsad kundkrets, en som uppskattar det här med kvalitet och exotiska varor och som gärna betalar för det. Min erfarenhet är dessutom att många tyskar tycker att saltlakrits är ganska äckligt! Det bidrar så klart till att de som faktiskt ”förstått” och uppskattar delikatesserna känner sig som en liten, utvald skara.

Man kan även hitta Kadó på lördagsmarknaderna på Kollwitzplatz (Prenzlauer Berg), Winterfeldplatz (Schöneberg) och Hackescher Markt (Mitte) där de har stånd varje lördag.VAD: Kadó – paradis för lakritsälskaren
VAR: Graefestraße 20 (Kreuzberg). U Schönleinstraße
NÄR: Tisdag – fredag 9:30 – 18:30, lördag 9:30 – 15:30
PRISNIVÅ: Mellan – hög

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar