Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

fredag 28 februari 2014

Alfred Grenander


En svensk som betydde mycket för Berlins utveckling i början av 1900-talet – och vars avtryck fortfarande är mycket tydliga i staden – var arkitekten och möbeldesignern Alfred Grenander. Han är framförallt känd för att han utformade en stor del av Berlins tunnelbanestationer, som i de flesta fall fortfarande har kvar sitt ursprungliga utseende.Grenander föddes i Skövde 1863, började plugga arkitektur på KTH 1881 men flyttade till Charlottenburg 1885 för att avsluta sina studier här. Tillsammans med sin svåger, Otto Spalding, ritade han bostadshus i det växande Berlin och när tunnelbanan skulle börja byggas rekryterades Alfred som arkitekt. Mellan 1902 och 1930 skapade han ett 70-tal tunnelbanestationer. Han var något av en multitalang; han var inte bara duktig på att rita byggnadsverk utan hade även en känsla för inredning, tekniska lösningar och inte minst färg och form! Och i det stora tunnelbaneprojektet utformade han allt från biljettkassor och tåginredning till ornament och stationsbyggnader. Det var hans idé att måla stationer i olika färger för att skilja dem åt och han stod även bakom de klassiska stålpelarna på Alexanderplatz. Nästan samtliga av Grenanders stationer är fortfarande i bruk och utgör tillsammans mer än en tredjedel av det totala antalet stationer som finns idag!

Grenanders mest kända verk: U-bahnhof Wittenbergplatz.

U-Bahnhof Wittenbergplatz.


Utöver tunnelbanestationer och bostadshus ritade han dessutom broar, bl a Gotzkowskybron mellan Charlottenburg och Moabit och Schönfliesserbron i Prenzlauer Berg.

Den gode Grenander har fått ett torg uppkallat efter sig, Alfred-Grenander-Platz vid U-Bahnhof Krumme Lanke i Zehlendorf. Och en gata hemma i Skövde!


Alfred Grenander dog i Berlin 1931 men ligger begravd i Falsterbo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar