Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

söndag 26 april 2015

Middag på 5 – Cinco by Paco Pérez


I torsdags fick jag äntligen möjlighet att besöka 5 – Cinco by Paco Pérez! Ett besök här har stått högt upp på att göra-listan ända sedan de öppnade häromåret, men har av olika anledningar inte blivit av förrän nu. Stället har fått översvallande recensioner och sedan november 2013 har de en stjärna i Guide Michelin. Restaurangen är en del av det påkostade och mycket vackra das Stue, designhotellet som ligger i ambassadkvarteren i Tiergarten och som är värt ett besök i sig. Har du en rejält tilltagen resebudget och tycker att Adlon känns för mossigt, då kan det mycket väl vara här du vill bo när du besöker Berlin!Paco Pérez är kocken som utvecklat en tapasbar till en tvåstjärnig restaurang hemma i Katalonien och nu har han tagit med sig såväl koncept som råvaror till Berlin. Restaurangens namn syftar på att maten ska tala till alla våra fem sinnen men även på handens fem fingrar, d v s hantverkskonsten. Och att servera mat på den här nivån innebär tveklöst en konstform!Man kan välja att beställa enskilda rätter från menyn, men för att verkligen förstå Pacos kokkonst och storheten med restaurangen, känns det självklart att köra med hela programmet, Experience menü, som innebär 27 rätter och tre timmars njutning! Låt dig inte avskräckas av antalet rätter, storlekarna på portionerna varierar från ganska små till mycket små och en del av dem serveras tillsammans som olika teman. Det är genomgående mycket bra och det är inte förrän på vägen hem man inser hur mätt man faktiskt är! Maten känns egentligen inte särskilt spansk, snarare internationell i brist på ett bättre ord. Det är mycket fisk och skaldjur och en hel del asiatiska influenser. Men det är framförallt väldigt lekfullt! ”Duvan”, som är kvällens sista varmrätt, visar sig exempelvis vara ett päron färgat rött av rödbetsjuice:Temat Trädgård är så vackert att man knappt vill börja äta! Men det är lyckligtvis inte bara fint att se på utan även mycket gott. Allra godast är den ätbara ”jorden”, gjord av bl a oliver och socker.Att det är sparrissäsong kan man så klart inte bortse från! Det här är en av kvällens bästa rätter:Scampi med curryglass, kokos och koriander:En grouper må vara en ful fisk, men den smakar underbart:En fantastisk portion Ägg Benedict skapar lite frukostkänsla mitt i allt:Finalen består av fyra efterrätter, den ena mer lekfull än den andra. Så här ser två av dem ut:

Maräng med fruktsås...

En hyllning till Salvador Dalí.


Till allt det här härliga drack vi en champagne från Bèrêche, en silvaner från Max Müller och en fantastisk riesling från Hansjörg Rebholz, serverad från dubbelmagnum.VAD: 5 – Cinco by Paco Pérez, moderna tapas på mycket hög nivå
VAR: Drakestraße 1 (Tiergarten). S Tiergarten / U Wittenbergplatz
NÄR: Tisdag-lördag, 19-22:30
PRISNIVÅ: Hög

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar