Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

lördag 28 augusti 2010

Berlins bästa kaffe

Jag har givetvis inte besökt varenda kaffestuga i Berlin, knappast ens en bråkdel av dem. Men jag slutar nu. Jag avslutar min jakt på den perfekta koppen. Det spelar faktiskt ingen roll om det går att hitta ett bättre kaffe än så här. Det behöver inte bli bättre än så här! Och jag tvivlar på att det existerar ett bättre kaffe, åtminstone i den här stan. Och skulle den ännu bättre än så här-koppen faktiskt finnas, skulle jag förmodligen behöva dricka hundratals allt annat än perfekta-koppar till innan den dök upp. Och för varje sådan kopp skulle jag svära över min dårskap, naivitet och fåfänga önsketänkande – över att jag inte gick hit och drack drömkoppen istället. Givetvis kommer jag att fortsätta dricka kaffe på nya ställen som jag besöker, men jag kommer inte längre gå in på ett café enbart för att prova deras kaffe. Min tid som jägare-efter-det-perfekta-kaffet slutar nu. Jag går helt enkelt i pension.

Bonanza Coffee Heroes.


Bonanza Coffee HeroesOderberger Straße 35 i Prenzlauer Berg är inte mer än ett hål i väggen. Men man serverar fantastiskt gott kaffe! Det är jag inte ensam om att ha upptäckt för här verkar alltid vara mycket folk. Närheten till Kastanienallee gör dessutom att här är många turister.

Skylt med självförtroende.


En kul och personlig detalj är att baristan frågar vad man heter när man beställer. Sedan när ens kaffe är klart – det tar en stund – ropar de ut ens namn och man får komma och hämta sin kopp. Givetvis är det även ett smart sätt att slippa anställa en servitris!

Trots att de verkar medvetna om sin förträfflighet är prisnivån human. 2,50 € för en cappuccino och 2,10 för en americano får anses vara helt OK – minst sagt. Synd bara att utbudet av kakor och annat tilltugg är så skralt. Vid mitt besök var det helt slut! En slät kopp kaffe blir liksom aldrig det samma som en med sött sällskap!

Cappuccino.


Uteserveringen – känns nästan lite pretentiöst att kalla de utställda borden för uteservering – måste vara Berlins mest ostrukturerade. Ett gäng till synes slumpmässigt utställda bord och bänkar. Några precis utanför, några en bit längre bort – mitt på trottoaren…

Halva gatan utanför är uppgrävd och det har den varit ett tag nu. Inte konstigt att den här staden känns ofärdig när minsta lilla reparationsarbete verkar ta ett halvår…

Kan nog bli bra när (om) det blir färdigt...VAD: Bonanza Coffee Heroes med Berlins bästa kaffe
VAR: Oderberger Straße 35 (Prenzlauer Berg). U Eberswalder Straße
NÄR: Måndag – fredag 8:30 – 19, lördag – söndag 10 – 19
PRISNIVÅ: Mellan

4 kommentarer:

 1. Kommer snart att åka till Berlin så verkligen kul att hitta hit. Kaffe är absolut ett bra objekt för jämförelse städer emellan, stadsdelar emellan och självklart caféer emellan. Detta ställe får jag ta och besöka :-)

  SvaraRadera
 2. Hej Sara! Kul att du hittade hit. Och visst är det viktigt med bra kaffe!

  SvaraRadera
 3. Hittade den här svenska sidan som listar de bästa (enligt deras mening såklart) kaffebarerna i Berlin. Min favorit är "norska" Kristiania på Ferhbelliner Str.

  http://se.berlinow.com/001123/10-basta-kaffebarerna-i-berlin/

  SvaraRadera
 4. Hej Daniel! Bra tips! De hade med ett par stycken som jag inte hunnit besöka. Kristiania är ett av dem så dit ska jag bege mig så fort jag får möjlighet!

  SvaraRadera