Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

söndag 8 augusti 2010

Casting på Kastanienallee

Den kallas för den hippaste gatan i Tyskland. Hur det är med den saken vet jag inte, men just nu är Kastanienallee den gata som känns allra mest inne i hela Berlin och även en av de trevligaste! Den är dessutom Prenzlauer Bergs äldsta gata. För det är i Prenzlauer Berg vi är, den gamla arbetarstadsdelen öster om Mitte. Under östtiden var här inte lika idylliskt, men var i det gamla Östberlin var det egentligen idylliskt? Idag är de flesta av husen på gatan renoverade, men fortfarande finns det en hel del riktigt risiga byggnader kvar som minner om den tid som varit. Just den till synes slumpmässiga mixen av topprenoverat och fallfärdigt är ju så typiskt berlinskt och även något av det som ger Kastanienallee sin härliga charm.

Kastanienallee.
Här ska det renoveras och säljas lägenheter.


Inte för inte kallar de infödda, på sarkastiskt berlinmanér, gatan för Castingallee. Slår man sig ner för att ta en öl, exempelvis på Zaim Lounge i hörnet av Kastanienallee och Oderberger Straße, ser man folket passera revy. Här kommer de som vill synas. De som är häftiga. De som tror de är häftiga. Och framförallt de som vill vara det. Man hör betydligt fler språk än tyska. Svenska – det är väldigt många svenskar här – italienska, danska och engelska (med amerikansk accent) för att nämna några. Det är givetvis många turister men även många som flyttat hit och bor här.

Zaim Lounge vid korsningen av Kastanienalle och Oderberger Straße.


Gatan, som faktiskt börjar i Mitte, är full av caféer och restauranger. Här finns även många trevliga butiker, bl a bokhandeln Schwarze Risse (svarta revor) där man kan hitta trevliga böcker om Berlin eller åtminstone det senaste numret av Tip. Med risk för att slå in öppna dörrar: på Kastanienallee kan man utan vidare tillbringa flera sommardagar i sträck utan att ha det minsta tråkigt!

Schwarze Risse på Kastanienallee 85.


Kastanienallee är pulsådern genom det unga och hippa Prenzlauer Berg. Det är, kort sagt, här det händer.

2 kommentarer:

 1. Hej,

  vill egentligen inte klaga på din blogg alls, men om man ska vara petig så betyder inte Risse tårar utan revor/rivmärken.
  I övrigt älskar jag din blogg och jag har varit på många av de ställen du skrivit om. Anna Blume och Barcomi's Deli är två av mina favoritställen och det är trevligt att känna igen många av platserna du nämner.
  Jag älskar att promenera runt i Prenzlauer Berg, det är väldigt vackra miljöer just på grund av blandningen av slitet och nytt. Sen ska man inte dissa gamla Östberlin, jag har flera vänner som växte upp i öst och tillhörde man alternativfolket och undergroundrörelser så var Prenzlauer Berg paradiset.
  Annars tack för en mycket trevlig blogg med många bra tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för påpekandet - och för de vänliga orden! Jag vet faktiskt inte var jag fick "tårar" ifrån, men det var ju ett tag sedan jag skrev det här inlägget.

   Visst är det härligt i Prenzlauer Berg!

   Radera