Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

fredag 24 augusti 2012

På cykeltur till Friedenau


Friedenau är en fin liten stadsdel som ligger inklämd mellan Wilmersdorf och Schöneberg, precis utanför ringbanan. Det är riktigt trevligt här! Fast inte i betydelsen Prenzlauer Berg-trevligt (många fina caféer). Och inte heller Friedrichshain-trevligt (billig öl). Utan snarare trevligt i betydelsen lugnt och fint och ombonat! Det är helt enkelt ett ställe man skulle kunna dra sig tillbaka till.

Fram till 1920 var Friedenau en självständig ort, belägen sydväst om det gamla Berlin. Då slogs man samman med Schöneberg, som i sin tur inkorporerades i det växande Berlin. Sedan 2001, vid den stora stadsdelssammanslagningen, är Friedenau, liksom Schöneberg, en del av stadsdelsområdet Tempelhof-Schöneberg.

Det var för övrigt i Friedenau som klubben La Belle låg, plats för den s k Diskoteksbombningen i Västberlin 1986, då tre personer dog och 230 skadades. Annars är kanske Friedenau mest känt för att det är och har varit hem åt många kända författare. Bland många andra har nobelpristagarna Günter Grass och Herta Müller bott här. Går man igång på sådant här är det framförallt Niedstraße man ska ta sig till. Den sträcker sig från rådhuset till Friedrich-Wilhelm-Platz och här har det bott en mängd kulturkändisar genom åren. Grass bodde exempelvis på Niedstraße 13.Nog om gamla fakta! Det jag framförallt tänkte skriva om är att Friedenau är ett bra mål för en cykeltur! Berlin är, som jag tidigare påpekat, en bra cykelstad – och att cykla är ett bra sätt att upptäcka Berlin!

Utgår man från Mitte tar man sig enklast hit genom att cykla längs Potsdamer Straße från Potsdamer Platz och sedan bara trampa på i sydvästlig riktning. Efter ett tag, ungefär halvvägs, byter gatan namn till Hauptstraße som i sin tur övergår i Rheinstraße i höjd med Rathaus Friedenau – och då är man framme!

Stadsdelen är inte mycket större än en och en halv kvadratkilometer och det finns ingen särskild sevärdhet jag vill lyfta fram, utan cykla bara runt och sup in atmosfären och lugnet! Det är svårt att få känslan att riktigt fastna på bild, men här är i alla fall några tappra försök:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar