Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

söndag 7 oktober 2012

Öl på das Meisterstück


Gillar man kombinationen korv och öl behöver man som bekant inte gå särskilt långt här i Berlin för att få sitt lystmäte mätt. Fast någon kulinarisk höjdarupplevelse blir det sällan, vilket förvisso inte nämnvärt verkar störa den praktiskt orienterade tysken. Man äter för att bli mätt, liksom! Men för den som vill ta det steget längre, bortom den traditionella currywursten, finns det nu ett trevligt alternativ. För i mars öppnade das MeisterstückHausvogteiplatz i Mitte. Det är ett tempel för alla som går igång på korv och inte minst för dem av oss som gillar öl från mikrobryggerier!Man erbjuder ett imponerande ölutbud i en fantastisk lokal – det är uppenbart att det är kapitalstarka ägare som står bakom det hela. Med den på gränsen till överdesignade och överdimensionerade lokalen vill man förmedla att det är hantverket som står i centrum när man skapar (världens bästa) öl, korv och bröd! För säkerhets skull har man även hängt upp 700 (viss överdrift) handgjorda gökur på väggarna.

Det finns runt 60 sorters öl på menyn. Och förmodligen nästan lika många varianter av korv… Och för den gourmetrestaurang man eftersträvar att vara erbjuder man givetvis ett antal olika avsmakningsmenyer med tillhörande ölmenyer! Men det funkar även alldeles utmärkt att bara slinka in och köpa ett glas av dagens öl – och det är stor sannolikhet att du erbjuds något du inte testat tidigare! Bland husgudarna hittar man Marc Rauschmann, belgarna Frank Boon och Rudi Ghequire (Rodenbach), britten Stuart Cail, italienaren Teo Musso och Brooklyn Brewery’s Garret Oliver. Men man lyfter även fram ölmakare som danska Mikkeller och svenska Nils Oscar.

Prisnivån är imponerande ojämn. Vissa ölsorter känns oerhört överprisade medan exempelvis en flaska Billecart-Salmon bara är obetydligt dyrare än på Systembolaget! Paradoxalt nog är det sannolikt få som går hit för att dricka champagne.

Stället är även en butik. Så vill du hellre köpa maten och flaskorna med dig hem går det alldeles utmärkt.

VAD: Das Meisterstück, mecka för mikrobryggerientusiasten
VAR: Hausvogteiplatz 3-4 (Mitte). U Hausvogteiplatz
NÄR: Dagligen 10 – 01
PRISNIVÅ: Mellan (med viss tvekan)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar