Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

måndag 28 januari 2013

3 Schwestern


3 Schwestern är en populär tysk restaurang i historisk miljö. Här bjuds det på rustik tysk mat som Schweinsbraten mit Knödeln och Tafelspitz.

Schweinsbraten mit Knödeln.


Namnet på restaurangen kommer så klart från Anton Tjechovs berömda pjäs samtidigt som det är en tydlig anspelning på byggnadens tidigare användningsområde. Stället ligger nämligen i Kunstquartier Bethanien, det före detta sjukhuset på Mariannenplatz som dessutom är en av de äldsta byggnaderna i Kreuzberg. Idag är det svårt att föreställa sig att 1847 när den pampiga, borgliknande byggnaden stod färdig så befann den sig precis innanför den dåvarande stadsgränsen, omgiven av trädgårdar och åkermark. Sjukhuset var i drift ända fram till 1970, då man planerade att riva större delen och bygga om det till billiga bostäder. Men delar av opinionen ville annorlunda och en ohelig allians av ockupanter och historiskt intresserade lyckades till slut rädda byggnaden från detta öde. Och tacka gudarna för det! Det sista den här staden behöver idag är ytterligare ”miljonprogramsbostäder”. Idag huserar här, utöver restaurangen, diverse konstinstitutioner.

Restauranglokalen är pampig, men lite institutionslik. Och stället lämpar sig utan tvekan bättre för firmafesten än för den romantiska middagen för två. Men maten är vällagad och man får vad man förväntar sig.

Tisdagar – fredagar serverar de lunch mellan 12 och 17 och på lördagar och söndagar är det frukost mellan 11 och 16.Här kan du läsa mer om byggnaden och dess historia. Och här hittar du fler bilder på stället!

VAD: 3 Schwestern, tysk restaurang i pampig byggnad
VAR: Mariannenplatz 2 (Kreuzberg). U Görlitzer Bahnhof / Kottbusser Tor
NÄR: Tisdag – söndag, från 11
PRISNIVÅ: Mellan

2 kommentarer:

  1. Hej Martin!

    Är det öl som serveras? Finns det veteöl tror du?

    Trevlig helg önskar Valter

    SvaraRadera
  2. De har Franziskaner, både på flaska och fat!

    SvaraRadera