Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

onsdag 13 februari 2013

Berlinale 2013


Så är den igång! I torsdags invigdes den 63:e upplagan av filmfestivalen i Berlin, die Berlinale. Det är med andra ord kändistätt i stan och folk köar och trängs för att se en skymt av stjärnorna eller lyckas få tag på en biljett till någon av de åtråvärda filmvisningarna.

Killen i svart toppluva skapade lite lätt hysteri.


Även om festivalfilmerna visas över hela Berlin är Potsdamer Platz (Tiergarten) ett naturligt centrum för festivalen. Här finns utöver flera andra biografer bl a Berlinale Palast, med den röda mattan, där alla presskonferenser äger rum. Inne på köpcentret Potsdamer Platz Arkaden är det försäljning av biljetter och festivalprylar.Festivalen avslutas på söndag den 17 februari, men redan på lördag får vi reda på vem som vinner Guldbjörnen (pris för bästa film). Bland årets filmer märks Gus van Sants Promised Land (med Matt Damon och Frances McDormand), Steven Soderberghs Side Effects (Jude Law, Catherine Zeta-Jones) och svenske Fredrik Bonds långfilmsdebut The Necessary Death of Charlie Countryman (Shia LaBeouf, Mads Mikkelsen). Utom tävlan visas bl a Bille Augusts Night Train To Lisbon (med Jeremy Irons), Richard Linklaters Before Midnight (Ethan Hawke, Julie Delpy), George Sluizers Dark Blood (River Phoenix – som dog 1993) och Tom Hoopers Les Misérables (Hugh Jackman, Russel Crowe, Anne Hathaway).

Fördelen med en filmfestival är att man tvingas se filmer man aldrig skulle valt annars – eftersom de filmer man planerat att se redan är fullbokade... För min del har det inneburit att jag fått möjlighet att se europapremiären av palestinska Lamma shoftak (When I Saw You) av Annemarie Jacir och holländska Boven is het stil (It’s All So Quiet) av Nanouk Leopold. Vid båda tillfällena avslutades visningarna med en frågestund med regissören. Det var väldigt trevligt och något som gav en djupare förståelse för respektive film!

Annemarie Jacir.


Vill man satsa på de säkra korten ska man springa till försäljningsställena så fort biljetterna släpps, tre dagar innan respektive visning, eller försöka boka dem via festivalens hemsida. Men av någon märklig anledning är det bara en del av biljetterna till varje visning som kan köpas via internet – och det kostar dessutom 1,50 € extra per biljett. Som om det inte vore helt OK att köpa biljetter så, utan att det ”riktiga” sättet är att ta sig till något av försäljningsbåsen och stå i en låång kö innan man förhoppningsvis får tag på det man söker! Men så är det ju också något av ett folknöje att köa i det här landet…

Parallellt med den stora filmfestivalen anordnas i år, för första gången, die Boddinale, en slags inofficiell systerfestival med fokus på lågbudgetfilmer. Den äger rum på Boddinstraße i Neukölln. Mer information kring denna festival hittar man här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar