Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

lördag 29 juni 2013

Zur kleinen Markthalle


Bild från april.


Vill man besöka en genuin tysk kneipe när man är i Berlin är anrika Zur kleinen Markthalle i Kreuzberg ett bra alternativ. Stället är framförallt känt för sin halva grillade kyckling, das Knusperhähnchen, som närmast betecknas som legendarisk om man får tro lokalbefolkningen. En annan klassiker är deras schweinshaxe, ett rejält stycke kött på en bädd av sauerkraut med ett par bitar bröd och en klick senap – helt utan tjafs som sås och potatis.

Inget tjafs!


Lokalen är, liksom maten, enkel och rustik. Man får en känsla av att det såg ungefär likadant ut för hundra år sedan och att inte mycket lär förändras de närmaste hundra åren heller. Restaurangen är liten och det blir lätt trångt mellan borden, men stämningen är glad och familjär. Nu på sommarhalvåret finns det även en Biergarten på framsidan med ett 80-tal platser under lindarna.Avslutningsvis lite historia: Byggnaden, som var betydligt större innan den delvis förstördes under andra världskriget, utgjorde från början Markthalle VII, en av fjorton saluhallar som uppfördes i Berlin i slutet av 1800-talet för att ersätta utomhusmarknaderna som ansågs ohygieniska. Då låg den i utkanten av staden, idag är vi (rent geografiskt) i princip så centralt man kan vara i Berlin! Av de ursprungliga fjorton saluhallarna är det fortfarande fyra som är i bruk, varav två här i Kreuzberg; Markthalle IX (die Eisenbahnmarkthalle) vid Pücklerstraße/Eisenbahnstraße och Markthalle XI (die Marheinekehalle) vid Zossenerstraße/Bergmannstraße, som jag för övrigt skrev om här. Vill du läsa mer om de gamla saluhallarna i Berlin finns det en bra text här på tyska Wikipedia!VAD: Zur kleinen Markthalle, klassisk tysk restaurang/pub
VAR: Legiendamm 32 (Kreuzberg). U Moritzplatz / Kottbusser Tor
NÄR: Måndag – lördag från 16, söndag från 12
PRISNIVÅ: Låg – mellan 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar