Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

måndag 1 juli 2013

Long March Canteen


Long March CanteenWrangelstraße är något av ett inneställe, som egentligen andas mer Mitte (eller Hong Kong) än Kreuzberg. Den kinesiska restaurangen har minst sagt varit populär ända sedan den öppnade för lite mer än ett år sedan. Och det är ett måste att boka bord.Redan utifrån anar man att stället skiljer sig från den genomsnittliga kinarestaurangen. Den vitmålade fasaden, de höga och mörklagda fönsterpartierna och den designade loggan skvallrar om att man ansträngt sig. Men man blir ändå förvånad när man kommer in! Hela restaurangen känns som en kuliss från en film (tänk Kill Bill eller någon Hong Kong-rulle), komplett med bambuväggar och skum belysning. Den ambitiösa designen, av designkollektivet ett la benn (som även ligger bakom lokalen till Yumcha Heroes, som jag skrev om här) har skapat en modern restaurang med genuin kinesisk atmosfär. Medvetet spartansk inredning, kryddad med en rejäl portion kommunistisk kitsch på väggarna, i en öppen planlösning. Och mitt i lokalen står det en bister men effektiv dumplingskock och förbereder de traditionella bambukorgarna.
Maten då? Köket erbjuder traditionell dim sum i alla dess former, inklusive dumplings, d v s små rätter som antingen är kalla, ångkokta, grillade, ugnsbakade eller kokta. Och det smakar genomgående bra! Vissa av rätterna är lite för starka för mina smaklökar, men det är inga problem att få hjälp med att undvika de värsta bomberna eller att få köket att plocka bort vissa av kryddorna.

Man kan alltid börja med tonfisk med rödbetor, edamamebönor och ingefära:Och fortsätta med grillade pilgrimsmusslor med tofu:För att sedan ta sig an en portion ångkokta shiitakesvampar fyllda med räkor:Därefter kan det så klart vara läge för lite dumplings. I tur och ordning fyllda med pilgrimsmusslor och hälleflundra, räkor samt anka:

Efterrätt vill man ju också försöka få plats med! Och varför inte då en portion Tang Bao, som är dumplings fyllda med varm choklad och som serveras med kakao, kanel och vaniljsås:Rätterna i sig är inte särskilt dyra, prissatta mellan 3,50 och 16,50 €. Men eftersom de är små och hela konceptet bygger på att du ska (och vill) äta många av dem, springer notan snabbt iväg till en nivå som definitivt andas mer Mitte än Kreuzberg. Men det är gott – och ganska kul!

Vill du bli överraskad över hur resten av restaurangen ser ut, när du själv kommer hit, klickar du inte på nedanstående länk...

VAD: Long March Canteen, autentisk kinarestaurang
VAR: Wrangelstraße 20 (Kreuzberg). U Görlitzer Bahnhof
NÄR: Dagligen, 18 – 24
PRISNIVÅ: Mellan – hög

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar