Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

söndag 1 september 2013

Brauhaus Lemke


OK, jag får börja med att erkänna att jag avfärdade det här stället som en turistfälla redan 2008. Men man får väl ändra sig? För faktum är att Brauhaus Lemke är värt ett besök, framförallt om man gillar öl i allmänhet och mikrobryggerier i synnerhet. Deras öl är nämligen riktigt bra!Stället ligger under S-bahnjärnvägen mellan Hackescher Markt och Alexanderplatz. Lokalen är stor – den sväljer utan vidare några busslaster turister i taget – och trevligt inredd. Järnvägsviaduktens teglade ramverk skapar i sig spännande lokalförutsättningar och i kombination med en stilfull inredning och den synliga bryggeriutrustningen skapas en mycket inbjudande atmosfär! Men på sommaren är det ändå trevligast att sitta på innergården.

Ölsortimentet består av tre fasta sorter och ett säsongsöl. Lemke Original är en mörk lager med nötig karaktär och aningen söta toner. Lemke Pils är en väldigt ”ren” pilsner med förhållandevis låg beska. Och Lemke Weizen är en weißbier, fruktig och lätt med mycket banan i smaken. Säsongsölet vid mitt senaste besök var en imperial stout, ett alkoholstarkt och mycket smakrikt öl. Alla är mycket bra, men veteölet är bäst! Ett bra sätt att få testa alla fyra är att välja en Bierkostprobe för 4,10 €:Vill man äta något till sin(a) öl finns det ett brett sortiment bestående av allt från korvar, schweinshaxe, gulaschsoppa och schnitzel till fisk, sallad och flammkuchen. Det känns som att kocken är mer mån om att kunna erbjuda så många olika sorters mat som möjligt än att den ska vara så bra som möjligt – men det är eventuellt bara jag som är bitter och konspiratorisk…Servicen är erkänt ojämn, men den goda ölen förlåter det mesta! Bryggeriet har funnits sedan 1999 och man har även en filial vid Schloß Charlottenburg (Luisenplatz 1).

VAD: Brauhaus Lemke, klassiskt mikrobryggeri i Berlin
VAR: Dircksenstraße 143 (Mitte). S Hackescher Markt
NÄR: Dagligen, från 12
PRISNIVÅ: Mellan

4 kommentarer:

 1. Haha! Förstår precis varför du tvekat och är misstänksam mot maten. Jag undviker alla ställen längs den där järnvägsviadukten som pesten sedan jag av misstag hamnade på Barist för två år sedan. Där är allt uselt. Undvik.
  Nu dricker jag knappt nån öl förutom Berliner Weiße, men det är ju kul att veta att det finns nåt av kvalité på den där sträckan också. Annars gillar jag Hackescher Markt i övrigt, det finns många trevliga ställen en bit från den där viadukten.

  SvaraRadera
 2. Min erfarenhet är tyvärr att alla restauranger vid Hackescher Markt är turistfällor.

  SvaraRadera
 3. Nja, det finns en del trevliga ställen runt eller nära Hackescher Markt iaf. Mina vänner i Berlin, både berlinare och andra utländska medborgare, brukar gå till en espressobar där - Paninoteca. Det är inte så italiensk som det påstår sig vara men det är trevligt och de har visst bra kaffe, smörgåsar och kakor. På Rosenthaler, och Alte- och Neue Schönhauser Strasse finns ju många trevliga ställen, bla min favorit Eschloraque, lika trevligt dag som natt. Det fanns nåt Currywurstställe nära Hackescher Markt som bara är nåt hål i väggen, men det var populärt och har god potatissallad och Starbucks på Hackesche Höfe är en annan favorit att träffa folk på kvällar och eftermiddagar. Många trevliga butiker dessutom. Själva marknaden är däremot lite väl riktad mot turister och alldeles för höga priser. Det är mest bara ställen längs just den där viadukten och mitt emot som jag undviker, annars gillar jag det där området. (Även om det råkar vara det enda stället i hela Berlin där jag alltid går vilse av nån anledning.)

  SvaraRadera
 4. Hej igen! Beklagar sent svar. Jag syftade mest på restaurangerna på/runt själva Hackescher Markt. Vidgar man perspektivet en aning blir utbudet mycket riktigt trevligare. Eschloraque har jag dock inte hunnit besöka än!

  SvaraRadera