Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

lördag 24 augusti 2013

Hostaria del Monte Croce


I torsdags blev det middag på den mycket hemtrevliga italienska restaurangen Hostaria del Monte Croce. Stället har nästan blivit legendariskt för att det är så svårt att hitta! Och beläget som det är, på andra innergården på en sömnig bostadsgata i Kreuzberg och utan den minsta skylt ut mot gatan, måste man givetvis känna till det för att hitta hit.
I likhet med exempelvis Lavanderia Vecchia erbjuder de ett koncept, en helhetslösning, där man som gäst varken kan påverka tid eller vad som serveras. Ungefär som när man blir bjuden på middag! Här betalar man 51 € och får åtta rätter (fyra förrätter, en primo, två secondi och en dessert), obegränsat med rött och vitt vin, mineralvatten, kaffe och digestif! Och till skillnad mot ovan nämnda restaurang är det här verkligen som att komma hem till någon! Miljön är som sagt hemtrevlig och stämningen är familjär. Och eftersom man sitter ganska trångt blir man snabbt bekant med de andra gästerna.Stället drivs av en allvarlig italienare, Andrea från Toscana, och hans familj. Hustrun (jag inbillar mig åtminstone att de är gifta) lagar all mat och han serverar den. Efter lite artighetsfraser inleder han med att säga, halvt på skämt halvt på allvar, ”Ät inte för mycket bröd! Det blir mycket mat. Äter ni inte upp alla rätter får ni ingen dessert!”

Första rätten står redan uppdukad när vi kommer hit. Det är en liten antipastitallrik och var sin liten brödsallad med tomat, selleri och kapris. Vid sidan av detta finns det ett krus med rött vin och ett med vitt samt en flaska mineralvatten. Andrea levererar generöst nya vattenflaskor under kvällens gång medan man själv fyller på krusen från en vintunna i lokalen. Vinerna är förvånansvärt bra och det är inget tufft jobb att gå och fylla på!Därefter bärs det in en tallrik med tre sorters salami. Två av dem är riktigt goda medan den tredje är så spicy att elden dröjer sig kvar i munnen en kvart efteråt!Tredjerätten är bresaola med kantareller, ruccola och parmesan. Det är väldigt gott och utan tvekan den bästa bresaola jag ätit!Som fjärde rätt får vi fyllda fikon med pancetta, getost, pinjenötter och apelsinskal. Jättegott!Sedan blir det, som primo, en underbar, hemgjord tagliatelle med svamp, färskriven tryffel och parmesan.Som första secondo serveras vi kycklinglår med paprika och potatis och därefter blir det gösfilé med sallad.
Trots att vi nödgades lämna delar av salamin förbarmar sig Andrea över oss och bär fram desserttallrikarna: vaniljglass med en påse varma frukter och bär!Sist men inte minst blir det espresso (god) med digestif. Man får välja mellan grappa, brandy, bitter eller anis. Undertecknad väljer grappan, som är riktigt bra och en värdig avslutning till en mycket trevlig middag!
Det är obligatoriskt att boka bord! Du hittar telefonnummer på länken nedan.

VAD: Hostaria del Monte Croce, hemtrevlig italienare i Kreuzberg
VAR: Mittenwalder Straße 6 (Kreuzberg). U Gneisenaustraße
NÄR: Tisdag – lördag, 19 – 23
PRISNIVÅ: Låg

2 kommentarer:

  1. Hej Martin!

    Den restaurangen skall jag besöka nästa gång jag är i Berlin. Endast 51 euro och obegränsat med vin. Hoppas det var italienska viner och inte sunkiga tyska viner? Ha det så bra!

    Valter

    SvaraRadera
  2. Du kan vara lugn - italienaren hade italienska drycker! :)

    SvaraRadera