I torsdags blev det
middag på den mycket hemtrevliga italienska restaurangen Hostaria del Monte Croce. Stället har nästan blivit legendariskt för
att det är så svårt att hitta! Och beläget som det är, på andra innergården på en sömnig bostadsgata i Kreuzberg och utan den minsta skylt ut mot gatan, måste man
givetvis känna till det för att hitta hit.
I likhet med exempelvis
Lavanderia Vecchia erbjuder de ett koncept, en helhetslösning, där man som gäst
varken kan påverka tid eller vad som serveras. Ungefär som när man blir bjuden
på middag! Här betalar man 51 € och får åtta rätter (fyra förrätter, en primo, två secondi och en dessert), obegränsat med rött och vitt vin,
mineralvatten, kaffe och digestif! Och till skillnad mot ovan nämnda restaurang
är det här verkligen som att komma hem till någon! Miljön är som sagt hemtrevlig och stämningen är familjär. Och eftersom man sitter ganska trångt blir man snabbt bekant med de andra gästerna.
Stället drivs av en
allvarlig italienare, Andrea från Toscana, och hans familj. Hustrun (jag inbillar mig åtminstone
att de är gifta) lagar all mat och han serverar den. Efter lite
artighetsfraser inleder han med att säga, halvt på skämt halvt på allvar, ”Ät
inte för mycket bröd! Det blir mycket mat. Äter ni inte upp alla rätter får ni
ingen dessert!”
Första rätten står redan
uppdukad när vi kommer hit. Det är en liten antipastitallrik och var sin liten
brödsallad med tomat, selleri och kapris. Vid sidan av detta finns det ett krus med rött vin och ett med vitt samt en flaska mineralvatten. Andrea levererar generöst nya vattenflaskor under kvällens gång medan man själv fyller på krusen från en vintunna i lokalen. Vinerna är förvånansvärt bra och det är inget tufft jobb att gå och fylla på!
Därefter bärs det in en
tallrik med tre sorters salami. Två av dem är riktigt goda medan den tredje är
så spicy att elden dröjer sig kvar i munnen en kvart efteråt!
Tredjerätten är bresaola
med kantareller, ruccola och parmesan. Det är väldigt gott och utan tvekan den
bästa bresaola jag ätit!
Sedan blir det, som primo, en underbar, hemgjord tagliatelle
med svamp, färskriven tryffel och parmesan.
Som första secondo serveras vi kycklinglår med paprika
och potatis och därefter blir det gösfilé med sallad.
Trots att vi nödgades
lämna delar av salamin förbarmar sig Andrea över oss och bär fram
desserttallrikarna: vaniljglass med en påse varma frukter och bär!
Sist men inte minst blir
det espresso (god) med digestif. Man får välja mellan grappa, brandy, bitter
eller anis. Undertecknad väljer grappan, som är riktigt bra och en värdig
avslutning till en mycket trevlig middag!
Det är obligatoriskt att
boka bord! Du hittar telefonnummer på länken nedan.
VAD:
Hostaria del Monte Croce, hemtrevlig italienare i Kreuzberg
VAR:
Mittenwalder Straße 6 (Kreuzberg). U
Gneisenaustraße
NÄR:
Tisdag – lördag, 19 – 23
PRISNIVÅ:
Låg
Hej Martin!
SvaraRaderaDen restaurangen skall jag besöka nästa gång jag är i Berlin. Endast 51 euro och obegränsat med vin. Hoppas det var italienska viner och inte sunkiga tyska viner? Ha det så bra!
Valter
Du kan vara lugn - italienaren hade italienska drycker! :)
SvaraRadera