Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

tisdag 10 juni 2014

Lunch på Pauly Saal


Pauly Saal öppnade 2011 och i vintras blev de välförtjänt belönade med sin första stjärna i Guide Michelin. Restaurangen håller till i den före detta judiska flickskolan på Auguststraße i Scheunenviertel, närmare bestämt i det som en gång var skolans gymnastiksal.

Den gamla gymnastiksalen har fått en designmässig uppryckning som heter duga. I taket hänger vackra Murano-ljuskronor från Pauly & C, som uppenbarligen fått ge namn åt restaurangen – Pauly Saal = Pauly-salen. Samtidigt är det kitsch i form av två uppstoppade och bandagerade rävar på ena kortsidan och på motstående sida finns en stor raket ovanför fönstret in mot köket! Och på vägen in till matsalen har man passerat den fantastiska baren i elegant 20-talsdesign.
Restaurangen drivs av Stephan Landwehr och Boris Radczun, som även ligger bakom hippa Grill Royal. Ansvarig för köket är den österrikiske stjärnkocken Siegfried Danler. Köket är, liksom lokalen, inspirerat av det gyllene 20-talet, Berlins svunna storhetstid. Det innebär överlag ganska rustik, tysk mat från både gård, skog och hav. Kommer man hit på kvällen är det delvis fokus på rätter för två personer eller flera. På lunchen är inriktningen något enklare och då är det bl a möjligt att äta tre rätter för 34 €, vilket jag har varit och testat.

Ett glas Jacquesson innan maten.


Till förrätt blev det en mycket god kalvterrin med vaktelägg, lingon och en skiva rostad brioche. Brödet var underbart frasigt och passade perfekt till kalvlevern!Sedan blev det oxfilé med senap, kålrabbi, svamp och potatispuré. En underbar rätt med fantastiskt kött!Lunchen avslutades med en mycket trevlig rabarberpaj med sabayonsås och tonkabönsglass:Sammantaget mycket bra mat i en trevlig miljö, men dessvärre inga bonusrätter! Fast det kanske man inte jobbade med på 20-talet…

Nu på sommaren är även uteserveringen inne på gården öppen. Baren – för man kan givetvis nöja sig med att besöka den – är öppen från 18!

VAD: Pauly Saal, en tripp tillbaka till Berlins gyllene 20-tal
VAR: Auguststraße 11-13 (Mitte). S Oranienburger Str / U Oranienburger Tor
NÄR: Måndag-lördag, 12-15 & 18-03
PRISNIVÅ: Mellan-hög

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar