Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

söndag 31 januari 2016

Middag på Richard

Restaurang Richard i Kreuzberg är en av Berlins fem nya stjärnrestauranger, som alla fick sin första stjärna när Guide Michelin presenterade 2016 års upplaga av sin tyska guide för ett par månader sedan. De övriga fyra var Nobelhart & Schmutzig (som jag skrev om här), Bandol-sur-Mer i Mitte samt Bieberbau och Marcus Semmler i Wilmersdorf. Jag har ätit på alla fem och kan intyga att samtliga håller hög klass och definitivt förtjänar sin stjärna! Richard besökte jag i november, veckan efter de fick sin stjärna. Restaurangen ligger i Köpenicker Hof, en vackert restaurerad 1800-talsbyggnad på en för övrigt oansenlig adress, och drivs av schweizaren Hans Richard, som utöver att vara kock även är konstnär.Matlagningen här bygger på det klassiska franska köket men med en modern twist. Det manifesteras i en 8-rättersmeny som presenteras parallellt med en vegetarisk meny med sex rätter. Båda menyerna uppdateras varje månad för att följa säsongen. Man väljer hela eller delar av respektive meny, men det går också bra att kombinera rätter från båda menyerna. Jag valde sex rätter, fem från huvudmenyn samt desserten från den vegetariska uppställningen.

Efter lite bröd och en trevlig aptitretare får jag in kvällens första anrättning: Marinerad lax med fermenterad vitkål, fänkål och dragon.Efter det får jag brässerad selleri med tryffel och vattenkrasse:Som tredjerätt blir det kanderad fänkål med senapsskum och bottarga (torkad fiskrom):Sedan serveras jag en variant av den klassiska japanska rätten shabu-shabu (tunna skivor kött som doppas i het buljong) med hjortkött, avokado och limemarmelad:Femterätten är entrecôte från (den nordtyska staden) Husum med potatis, brysselkål, jordärtskocka och tapenade med solrosfrön:Innan den ordinarie desserten kommer in får jag en för-efterrätt i form av kvittenmousse med citrongranité. Kronan på verket blir sedan ”söt kastanj” med kola och mandarinsorbet. Kastanjen visar sig vara en chokladbakelse med grädde och lakrits. Det här är en underbar rätt där de olika smakerna gifter sig perfekt med varandra!Beklagar att bilderna inte blev de bästa, men maten håller genomgående en mycket hög nivå. Ska jag rangordna de olika rätterna så hamnar den fantastiska desserten i topp, följd av shabu-shabun, entrecôten och kvittenmoussen!

Till detta dracks det en champagne från André Clouet, en saint laurent från A. Christmann i Pfalz samt en söt sherry från Gutiérrez Colosía, samtliga mycket bra!

VAD: Richard, stjärnrestaurang i Kreuzberg
VAR: Köpenicker Straße 174 (Kreuzberg). U Schlesisches Tor
NÄR: Tisdag-lördag, 19-24. Köket stänger 22:30.
PRISNIVÅ: Mellan-hög
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar