Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

fredag 9 juli 2010

Berlin Berlin

Varför blir man förälskad i Berlin av alla städer? När det finns storstäder som New York, Paris, Rom och Wien att falla pladask för. Berlin är inte fantastiskt storslaget som New York. Inte heller lika romantiskt som Paris. Och verkligen inte lika vackert som Rom eller Wien! Snarare osammanhängande, slitet och lite småfult. Varför föredrar man då denna plats på jorden? Är det för att det är lätt att fatta tycke för den där fula ankungen, som väljer sin egen väg istället för att försöka utmana alla de vackra svanarna? Nja, den analysen är nog lite väl enkel. Snarare handlar det om allt som händer i staden, dess historia och inte minst charmen. Berlin är en oerhört charmig stad! Och detta osammanhängande, det slitna och det småfula är mycket av det som skapar charmen med Berlin. Och så händer det alltså så mycket hela tiden, alltifrån det levande och varierade nattlivet till allt som byggs. Överhuvudtaget känns staden som väldigt ofärdig när man vandrar genom den och präglad som den är av både bokstavlig och mental förstörelse (läs: världskrig och kommunism), finns det onekligen en hel del att återställa.
Just det ofärdiga ger Berlin mycket av dess charm. Staden är i ständig utveckling. Dagen då det inte längre syns några lyftkranar – eller för all del alla dessa färgglada pipelines som leder bort grundvatten från nybyggena – känns i skrivande stund väldigt avlägsen. Men det handlar långt ifrån enbart om att det byggs nya hus. Gator och byggnader renoveras och byter skepnad, både bildligt och bokstavligen. Det uppstår nya lokaler, klubbar, butiker, sandstränder (!), gallerier und so weiter! Det skapas helt enkelt ständigt nya scener inom vitt skilda områden och påståendet att berlinaren är kreativ, torde komma högt upp på listan över tidernas största understatements!
Ju mer man lär sig om Berlin, desto mer inser man hur lite man faktiskt känner till och hur mycket det finns kvar att upptäcka! Just det faktum att staden hela tiden utvecklas gör det till en till synes oändlig resa att se fram emot. Syftet med denna blogg är att bjuda med er på denna resa! Viel spass!
Målet är att lägga upp ett nytt inlägg varje vecka. Om allt från det banala till det spännande, från det ytliga till det mångsidiga, från det populära till det alternativa. De klassiska turistfällorna kommer att varvas med mer udda platser och företeelser.

3 kommentarer:

  1. Mycket bra inlägg. Jag var där nu i veckan. Jag tror du satte fingret på kärleken

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera