Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

lördag 24 juli 2010

Varför alla dessa björnar?

Vad är det egentligen med alla björnar? Överallt – nåja, inte riktigt överallt – ser man dessa björnar. Stående på fyra tassar, stående på baktassarna, sittande eller stående på huvudet dyker dessa färgglada glasfiberbjörnar ständigt upp i gatubilden när man går genom Berlin.

Bakgrunden är projektet Buddy Bär (”kompisbjörn”) som startades 2001, av initiativtagarna Klaus och Eva Herlitz. Ungefär 350 björnar i naturlig storlek målades av olika konstnärer och ställdes ut över hela staden. Många av björnarna auktionerades sedan ut, till förmån för nödlidande barn, varför man idag kan se flera av dem framför hotell och ambassader. Kampanjen har sedan förlängts och det har tillkommit nya björnar.


Tre kompisbjörnar.


En vidareutveckling av konceptet är den internationella konstutställningen United Buddy Bears, som även denna startades i Berlin, där konstnärer från olika länder målar björnarna. I den första utställningen, 2002, var det mer än 140 två meter höga björnar, målade av konstnärer från mer än 140 olika länder, som stod i en stor cirkel runt Brandenburger Tor. Utställningen är nu på världsturné och har dykt upp i en mängd storstäder i hela världen.

Givetvis är det ingen slump att ett konstprojekt med björnar startas i just Berlin. Stadens vapen och symbol är nämligen en björn, der Berliner Bär.  Namnet Berlin har dock inget med ordet Bär att göra, utan sägs istället bygga på det slaviska ordet berl (träsk).


Berlins flagga och dess vapen, der Berliner Bär.


En livs levande björn är isbjörnen Knut, som man kan se på Berlins Zoo (Zoologischer Garten) i Tiergarten. Men han förtjänar ett helt eget inlägg, så honom ska vi inte skriva om idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar