Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

söndag 23 januari 2011

Böcker om Berlin

Eller: Boktips 1, 2 och 3

För dig som längtar tillbaka till Berlin är en bra bok i ämnet ett hyfsat substitut och inte minst en bra planeringsgrund inför nästa resa. Så kila iväg till bokhandeln, eller gör en nätbeställning, och ge dig själv en Berlinbok eller två i vintergåva – det är du värd! Eller varför inte köpa en till din kompis/flickvän/sambo eller för vem du nu vill berätta om Berlins förträfflighet! Ett bättre sätt att övertyga vederbörande om att nästa resa minsann bör gå till den tyska huvudstaden finns inte.

Av de böcker och guider som finns på svenska har jag tre favoriter. Den första är lite dyrare medan de båda sistnämnda håller låg pocketprisnivå. Det gör dem till alldeles utmärkta gå-bort-presenter, billigare än en flaska vin och förmodligen betydigt mer uppskattade!


Berlin – stadsdel för stadsdel – en hel guide till en delad stad av Valle Wigers och Per Ek med foto av Linda Berglund (2010)Första upplagan kom 2005 och förra året kom det en uppdaterad version. Det här är en klassisk guidebok, men ändå inte. Dels är den betydligt mer omfattande än andra guider, men framförallt har den ett språk och ett innehåll som gör att den sticker ut från mängden.

Det finns lite småfel här och där – som att KaDeWe påstås ligga i Charlottenburg – men i det stora hela är det en fantastisk guidebok till Berlin. Definitivt den bästa som har skrivits på svenska! Och det slutgiltiga beviset på att en guide inte behöver vara snustorr och politiskt korrekt. Författarna skriver vad de tycker och det är underbart att läsa! Åk inte till Berlin utan den här i väskan!


Berlin på 8 kapitel av Carl-Johan Vallgren (2009)Det här är ingen vanlig guidebok, men ändå en alldeles lysande resehandbok. Den vänder sig framförallt till historiskt intresserade och den som vill fördjupa sig i stadens hemligheter, snarare än den genomsnittlige förstagångsbesökaren. Författaren själv sätter nivån direkt; så här börjar boken:

”Bakom en tegelmur vid Chausseestraße i stadsdelen Mitte ligger kyrkogården Dorotheenfriedhof. Du har precis hittat den öppna grinden på nummer 126, hjälpt på traven av just den är boken, ja just den här sidan om man ska vara noga. Du har inte varit i Berlin särskilt länge, någon dag bara, du kanske rent av är på besök för första gången? Fast troligen inte, då skulle du inte ha köpt den här boken, utan istället något lättare, något mer övergripande, den sorts resehandbok som lovar dig att uppleva ’allt’ på ett veckoslut. Som Berlitz guide till exempel, med de vackra färgbilderna.”

Istället för att på typiskt guidemanér rada upp en massa tips på ställen och sevärdheter innehåller den här boken ett antal vandringar med fokus på stadens fascinerande förflutna. Det är uppenbart att Vallgren kan sin Berlinhistoria och det är tydligt att han tycker om att berätta den. Det är mycket namedropping – Brecht, Hegel, Döblin och Mann för att nämna några – men som läsare känner man aldrig att författaren är ute efter att försöka imponera, utan enbart informera, och det finns ständigt ett sammanhang mellan personerna som nämns och staden, dess byggnader och dess historia.

Första upplagan kom 1999 och 2009, lagom till 20-årsjubiléet av murens fall, kom denna reviderade och aktualiserade pocketupplaga. Köp den! För den som inte blir sugen på att åka tillbaka till Berlin när han läser den här boken kommer nog aldrig att göra det!


Berlin – krutrök, murbruk och delikatessdiskar av Jan Mosander (2005)Journalisten Jan Mosander var stationerad i Berlin i början av 1970-talet, som Expressens utrikeskorrespondent, samt för Sveriges Radios räkning åren 1994 – 1997.

Även den här boken skiljer sig från den gängse stadsguiden. Det är en berättelse om Berlins våldsamma 1900-talshistoria, om det kalla kriget och stadens återhämtning efter murens fall – allt sett ur en nyfiken finlandssvensk journalists ögon. Den innehåller bl a intressanta möten med personer som Albert Speer och Hermann Görings änka. Samtidigt är det en trevlig guide till staden. Men medan de båda förstnämnda böckerna utgör fantastiska sällskap under själva Berlinvistelsen, upplever jag Mosanders bok som mest lämpad att läsa inför Berlinresan.

2 kommentarer:

 1. Har pecis fått hem ditt tips, Berlin Stadsdel för stadsdel, i brevlådan.
  Den är toppen och kommer säkert att vara till nytta när jag ska till Berlin veckan efter påsk.
  Tack för tipset!
  Ulla

  SvaraRadera
 2. Hej Ulla! Kul att du uppskattade boktipset. Hoppas du får det trevligt på din resa!

  SvaraRadera