Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

lördag 16 april 2011

Bilder från Tacheles

Konstnärskollektivet, utställningslokalen, nattklubben, biografen, turistfällan, und so weiter Tacheles håller på att stängas. Fastigheten har sålts, en av två konstnärsgrupper har fått betalt (en miljon euro) för att lämna och den kvarvarande kämpar mot alla odds för att få vara kvar. Idag hölls det en demonstration utanför som en sista (?) desperat åtgärd.



Ingenstans har väl kombinationen av genuint berlinskt förfall och turistfälla varit tydligare än här. Det där ”genuint” anarkistiska, som blivit själva sinnebilden för många av Berlin, i naturlig kombination med det populära och det kommersiella. Eller om man så vill: en resa där underground blivit mainstream.

En del av innergården på Tacheles.


I tjugoett år fick de hållas, de rebelliska ockupanterna och sedermera accepterade konstnärerna, men nu är det alltså av allt att döma slut. Lite tråkigt är det ju, men samtidigt en naturlig del av den dynamik som gör Berlin till den stad den är. Och räkna med att det kommer skapas nya konstscener i staden som en direkt effekt av det här. För konstnärerna som flyttar kommer ju att ta vägen någonstans!

Lite historia: Byggnaden uppfördes 1908 som varuhuset Friedrichsstadtpassagen och sträckte sig, som en jättelik passage, ända bort till Friedrichstraße. Efter att bl a ha fungerat som showroom för elektronikkoncernen AEG under 1920-talet blev byggnaden nazisthögkvarter under 30- och 40-talen. Under andra världskriget användes delar som fängelse åt franska krigsfångar. Stora delar av byggnaden förstördes under kriget och det som fanns kvar läts förfalla under DDR-tiden – renoveringar stod aldrig högt upp på agendan under de här mörka åren! Under 80-talet började byggnaden rivas och planen var att den sista delen, den del som finns kvar idag, skulle förstöras i april 1990. Men muren föll och i februari 1990 ockuperade en grupp internationella konstnärer byggnaden. De lyckades till slut få byggnaden utnämnd till ett historiskt landmärke och fick vara kvar. Därefter utvecklades Tacheles till ett konstcentrum och en plats för oetablerade konstnärer att verka och synas. Ordet tacheles är för övrigt jiddisch och betyder ungefär tala ut, tala fritt, tala uppriktigt.

Lite historia till, i form av en serie bilder tagna förra veckan:













Läs mer om Tacheles på deras hemsida. Mer om den senaste tidens händelser (på engelska) hittar du på Exberliner.

VAD: Tacheles, ett stycke Berlinhistoria
VAR: Oraninenburger Straße 54 – 56 (Mitte). U Oranienburger Tor
NÄR: T o m förra veckan

4 kommentarer:

  1. Hur går det för squat-houset på Rigaer Strasse 78, någon aning om det?

    SvaraRadera
  2. Hej Eric!

    Vet inte, men det mesta var sig likt på Rigaer Straße när jag var där senast, för ett par veckor sedan!

    SvaraRadera
  3. Tack för en bra blogg om Berlin!

    SvaraRadera