Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

tisdag 31 maj 2011

Drinkar på CSA

Gärna rökare men inga hundar, förklarar skyltarna på dörrarna innan man går in. Dörrarna är för övrigt samma osexiga metalldörrar som när byggnaden huserade Tjeckoslovakiens nationella flygbolag – CSA – under DDR-tiden. Och adressen, mitt på pampiga, men dystra, Karl Marx Allee för onekligen tankarna tillbaka till tiden innan murens fall. Men även om det är lätt att känna historiens vingslag ska vi hålla oss kvar i nuet. Och nu hittar man en av Berlins hippaste cocktailbarer här! Och den har tagit sitt namn från det tjeckoslovakiska flygbolaget.Inuti är miljön riktigt läcker! Tänk minimalistisk flygplatslounge – som på ett ironiskt sätt påminner om den tidigare hyresgästen – i en stilren och futuristisk miljö. Inte många cocktailbarer är vackrare inredda än så här! Det är vita väggar, vita läderstolar framför en vit bardisk och stilfull belysning. Känslan här är egentligen väldigt långt från Friedrichshain i allmänhet; den andas snarare Mitte eller möjligen Tiergarten.

Ska man hitta något i inredningen att klaga på är det barstolarna. De lutar framåt på ett läskigt sätt! Hade inte själva bardisken stoppat en hade man fått kämpa för att inte glida i golvet – även innan man fått i sig någon av de goda drinkarna!Stämningen är avslappnad. Musiken är mestadels stämningsfull och på en nivå som inte stör några samtal. Publiken som kommer hit är relativt blandad, men överlag 30 – 40 och snarare städad än festglad.

Killarna i baren är riktigt duktiga på vad de gör, men de lär inte vinna några charmpriser! De är absolut inte otrevliga, bara lite opersonliga. Som om: vi är inte här för att ha roligt, vi är här för att göra ett jobb! Ordnung muß sein, alltså. Och inte ens när de pratar med varandra verkar de le. De arbetar minutiöst, korrekt och effektivt – som på en BMW-fabrik ungefär!

Även om det är fredagskväll när jag är här är det mycket lugnt. Jag börjar med en Palmera, bestående av gyllene rom, lime, grenadin och ananasjuice, och avslutar med en Leave It to Me, gjord på torr vermouth, Apricot Brandy, maraschino, citron och apelsinjuice. När jag beställer den sistnämnda drar bartendern fram sitt torra standardskämt – givetvis utan att le: leave it to me! Och när jag senare berömmer honom för hans insats med den, svarar han kort att, jo det är ju vårt mål att drinkarna ska bli bra

Palmera.

Leave It to Me.


Är man intresserad av att dricka fantastiska drinkar i en fin miljö och koncentrera sig på sitt sällskap, då är det här ett mycket bra ställe att gå till. Vill man däremot festa loss och träffa nya människor – och samtidigt dricka lika goda drinkar – är det ett bättre tips att ta sig till Würgeengel eller Reingold!

Bild: CSA.


VAD: CSA, stilren cocktailbar med fantastiska drinkar
VAR: Karl Marx Allee 96 (Friedrichshain). U Weberwiese
NÄR: Dagligen, från 19
PRISNIVÅ: Mellan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar