Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

tisdag 17 maj 2011

Fast på Würgeengel

På en bakgata vid Oranienstraße ligger cocktailbaren Würgeengel. Det är stället som lyckas med konststycket att kombinera den avslappnade och livliga Kreuzbergatmosfären med högklassiga drinkar och en någorlunda mogen publik.

Utifrån är baren anonym. Det finns ingen skylt som avslöjar att man kommit rätt, bara två stora fönster och en sliten entrédörr. Namnet kommer från Luis Buñuels klassiska film Mordängeln (El ángel exterminador, på tyska Der Würgeengel) om en middagsbjudning med oanade följder.

Würgeengel.


Här serveras alltså riktigt bra cocktails i en avslappnad och trevlig miljö. Man öppnar 19:00 och har open end. Det är ganska lugnt de första timmarna efter öppning, men i regel fullsatt och full fart senare på kvällen – framförallt på fredagar och lördagar då det kan bli riktigt trångt mellan borden! Den glada stämningen då påminner en del om hur det kan vara på Victoria Bar i Tiergarten eller på Green Door i Schöneberg, men atmosfären är mer avslappnad här och inredningen enklare, nästan lite ruffig. Till skillnad från de ovan nämnda barerna finns det dock en rökfri avdelning här. Det gör att det känns helt OK att äta en bit mat mellan drinkarna! Menyn består av enklare rätter, bl a en riktigt trevlig tapastallrik. All mat tillagas i den italienska restaurangen bredvid – Gorgonzola Club – som av en händelse har samma ägare (Oliver Schupp).

Würgeengel andas gammal västberlinsk glamour och har ett slags sliten charm över sig. Man anar att det kan ha varit riktigt tjusigt en gång i tiden, när det en gång öppnade, men att man sedan dess lagt allt krut på att skapa och sälja drinkar istället för att uppdatera inredningen. Och man får lätt en känsla av att stället har funnits för evigt, men det öppnade faktiskt så sent som 1992! Vilket å andra sidan, med dagens Berlinmått mätt, är åtminstone en halv evighet sedan.

I filmen upplever middagsgästerna att en osynlig kraft hindrar dem från att lämna festen. På samma sätt kan det, efter ett par drinkar, kännas svårt att slita sig från den här baren!

Bild: Würgeengel.

Bild: Würgeengel


VAD: Würgeengel, cocktailbar med atmosfär och goda drinkar
VAR: Dresdener Straße 122 (Kreuzberg). U Kottbusser Tor
NÄR: Dagligen från 19
PRISNIVÅ: Mellan

2 kommentarer:

  1. Spännande, låter som en trevlig bar! Drack du en drink som var godare än de andra? Ska till Berlin ganska snart med min pojkvän, tänker ta med honom dit & är tacksam för tips!

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
  2. Deras Fruchtdaiquiri (med jordgubbar, hallon eller blåbär) är läskande och god! Hoppas ni får det trevligt!

    SvaraRadera