Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

tisdag 4 oktober 2011

Givebox - sharing is caring

Sedan några veckor tillbaka står det en giveboxKollwitzstraße. Och det är inte den enda i stan. Den första placerades på Steinstraße (Mitte) den 20 augusti och sedan har det ploppat upp en på Falckensteinstraße i Kreuzberg, en på Weserstraße (Neukölln) och så denna i Prenzlauer Berg.Konceptet går ut på att man lämnar saker man inte längre behöver och tar det man vill ha istället. Syftet är att främja hållbarhet, hjälpa andra människor, spara resurser och inte minst att skapa en medvetenhet kring konsumtion och ägande. Det kan låta som kommunistiskt flum, men det är onekligen en kul idé – och så typiskt Berlin!

Reglerna är enkla. Lämnar man något uppmanas man att hålla koll på att saken verkligen försvinner. Gör den inte det inom två veckor får man snällt ta tillbaka den igen, så att den inte står och skräpar och tar plats från andra gåvor. Man får så klart inte sälja sakerna man tar (det vore inte så snällt). Och så får man gärna lämna en hälsning i gästboken! Det finns små klisterlappar man kan fästa på t ex böcker, filmer och skivor, som berättar att varan kommer från en givebox och uppmanar den nya ägaren att skänka saken vidare när han/hon är klar med den.

Man undrar hur länge en sådan här installation hade fått stå i fred i en svensk stad innan den blev vandaliserad… Men här funkar det! Dessutom verkar själva konceptet redan vara på väg att utvecklas till en mindre folkrörelse. Det är kul att dela med sig!Läs mer och följ utvecklingen här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar