Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

onsdag 8 februari 2012

Berlinale 2012

Imorgon börjar årets upplaga av filmfestivalen i Berlin, die Berlinale. Den är en stor händelse, även i ett internationellt perspektiv. Förra årets festival hade mer än 15 000 ackrediterade gäster, närmare 4 000 journalister bevakade spektaklet och de olika filmvisningarna hade totalt 485 000 besökare. Så då förstår du att det är en hel del ståhej kring projektet!

Berlinale Palast vid Potsdamer Platz är festivalens epicentrum och fungerar som premiärbiograf för de största filmerna. Det är även här man har en chans att se någon av stjärnorna beträda den röda mattan på väg in till teatern!

Vid sidan om ett antal mindre sektioner, som exempelvis kortfilmsklassen, delar en internationell jury ut Guldbjörnen till den bästa filmen i tävlingsklassen. Förra året vann den iranska filmen Nader och Simin – en separation den åtråvärda nallen. I år deltar bl a Steven Soderberghs Haywire (med Ewan McGregor och tyskfödde Michael Fassbender), Phyllida Lloyds Järnladyn (med Meryl Streep som porträttlik Thatcher), danska En Kongelig Affære (med Mads Mikkelsen, Alicia Vikander och David Dencik) och Billy Bob Thorntons Jayne Mansfield´s Car. Utom tävlan visas bl a Stephen Daldrys filmatisering av Jonathan Safran Foers Extremely Loud and Incredibly Close med Max von Sydow i en uppmärksammad roll. Mer svenskt hittar man i de andra klasserna: I sektionen Forum tävlar Avalon, Axel Peterséns långfilmsdebut, med Johannes Brost. Och i Generation 14plus deltar Ella Lemhagens Kronjuvelerna – med Alicia Vikander!

Alicia Vikander och Jesper Lindberger i Kronjuvelerna.


Filmfestivalen pågår mellan den 9 och 19 februari. Allt du behöver veta går att hitta på festivalens hemsida. Om du vill läsa vad jag skrev inför förra årets festival och få lite fler tips, gör du det här!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar