Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

måndag 27 februari 2012

Gunters snubbelstenar

Man ser dem nästan överallt nu för tiden, åtminstone när man tar sig tid att stanna upp – och titta ner i gatan. Dessa små minnesmärken av mässing, i form av en gatsten, som pryder våra trottoarer. De kallas för Stolpersteine (”snubbelstenar”) och påminner oss om människorna som blev offer för förintelsen.

Syftet är att hedra judar och övriga förföljda som fördrevs eller mördades av nazisterna. Mannen bakom projektet är den tyske, och i Berlin födde, konstnären Gunter Demnig. Gunter placerade ut de första stenarna i Köln och Berlin (Kreuzberg) 1995. I början gick det ganska långsamt, men på senare år har projektet tagit rejäl fart och idag finns det 32 000 stenar placerade över hela Europa, där nazisterna for fram, och mer än 3 000 bara i Berlin.Varje sten har en kortfattad inskription: ”Hier wohnte” (här bodde), namnet, födelseåret, vilket datum han/hon deporterades, namnet på lägret och när personen mördades. I undantagsfall står det ”überlebt” (överlevde). Om offret inte var jude står det även vilken annan minoritet/grupp personen tillhörde. Stenen är placerad framför offrets sista bostad.

”Ein Mensch ist erst vergessen, wenn sein Name vergessen ist” (En människa glöms bort först när hans namn glöms bort) är Gunter Demnigs devis. Och genom att placera minnesstenar på gatan framför husen där personerna bodde, säkerställer han att minnet av dem lever vidare. Och att ingen av oss som ser dem tillåts glömma den ondska som låg bakom.

För ett bidrag på 120 € kan vem som helst ta del i projektet och föreslå någon som bör hedras. Läs mer på projektets hemsida!

På Oranienburger Straße.

På Kurfürstendamm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar