Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

torsdag 7 juni 2012

Lunch på Vau

Kolja Kleeberg (48, heter egentligen Gerhard Nikolaus Kleeberg och kommer från Köln) är en känd TV-kock i Tyskland. Sedan 1996 driver han gourmetrestaurangen Vau (uttalas fau, som den tyska bokstaven v) vid Gendarmenmarkt. Redan 1997 blev han och restaurangen belönad med en stjärna i Guide Michelin, som han också lyckats behålla sedan dess. I en stad där de flesta gourmetstjärnorna dykt upp på betydligt senare tid är detta alltså en av de mest långlivade och jämnast presterande stjärnkrogarna.Ambitionen med restaurangen är att kombinera det klassiska franska köket med regionala råvaror. Inte den mest originella inriktningen med andra ord… Men varför krångla till det när det funkar? Den gode Kolja ser i alla fall ingen anledning till det. Och därför är det heller ingen överraskning att man finner mer tradition än nytänkande på tallrikarna här.

Går man hit på lunchen kan man antingen välja en fast meny med 3 – 5 rätter (65 – 85 €) eller att beställa från á la carten. Väljer man det sistnämnda har man normalt ett urval bestående av sex förrätter (á 15 €), fyra huvudrätter (á 18 €) och fyra desserter (á 15 €) att fritt välja mellan. I sammanhanget känns det sistnämnda som mest prisvärt och ger inte minst en del intressanta kombinationsmöjligheter! På köpet får man i regel en trevlig aptitretare och en helt fantastisk focaccia.

Aptitretare: tonfisktartar med korianderyoghurt och sojagelé.

Variation på vaktel med sellerisallad.

Grillad rostbiff på en bädd av spenat med pommes fondant.

Tre sorters Valrhona med passionsfruktsglass och bär.


Vinlistan är imponerande. I ett fint utbud av framförallt tyska, österrikiska och franska viner hittar man även en hel del intressanta champagner, bl a flera Krug och Dom Perignon från 70-talet!

Maten på Vau är riktigt bra och stället förtjänar verkligen sin stjärna. Men i jämförelse med andra gourmetrestauranger i Berlin känns det ändå som det fattas något här. Kanske är det atmosfären eller möjligen servicen som inte riktigt når ända fram? I vilket fall som helst finns det flera andra Michelinkrogar jag (ännu) hellre besöker. Exempelvis Fischers Fritz på andra sidan torget!

VAD: Vau, tradtionsrik stjärnkrog vid Gendarmenmarkt
VAR: Jägerstraße 54/55 (Mitte). U Hausvogteiplatz
NÄR: Måndag – lördag 12 – 14:30 samt 19 – 22:30
PRISNIVÅ: Hög

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar