Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

fredag 27 juli 2012

Bilder från Wedding

Wedding, eller der Wedding som man säger på tyska, är en stadsdel som ligger nordväst om Mitte. Det är en gammal arbetarstadsdel som växte fram under 1800-talet, då många från landsbygden flyttade hit för att börja arbeta i de framväxande industrierna. Och sedan 1861, då flera kringliggande orter inkorporerades i den växande metropolen, är Wedding en del av Berlin. Tillsammans med intilliggande stadsdelen Moabit utgjorde Wedding centrum för kommunismen under 1920-talet och än idag är andelen vänstersympatisörer hög. Mellan 1945 och 1990 låg Wedding i den franska sektorn och var alltså en del av Västberlin. På grund av sin närhet till muren var det många som flyttade härifrån under den här perioden, vilket ledde till lägre hyror och att många invandrare, framförallt turkiska gästarbetare, valde att bosätta sig här under 1970-talet. Det skapade en mångkulturell karaktär som i hög grad präglar stadsdelen även idag.
Till skillnad från exempelvis Prenzlauer Berg har Wedding (än så länge) inte utvecklats särskilt mycket på senare år, utan har till stor del kvar sin karaktär av arbetarstadsdel. Många menar också att det är här man verkligen hittar der Berliner Schnauze mit Herz (ungefär stor käft men även stort hjärta), som är så typiskt för berlinarnas sätt att uttrycka sig.

Wedding är idag en av de fattigaste stadsdelarna i Berlin med hög arbetslöshet och stor andel utrikes födda. Utöver många turkar har det på senare tid även flyttat hit många afrikaner och asiater.
Rådhuset i Wedding är en enkel tegelbyggnad:Wedding är även hem för läkemedelsbolaget Schering, som sedan 2006 är en del av Bayer. Till skillnad mot många andra industriföretag valde man att behålla huvudkontoret i Berlin även efter andra världskriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar