Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

tisdag 5 mars 2013

Middag på First Floor


Tillbaka på fantastiska First Floor igen! Efter förra besöket, då det åts lunch, skrev jag så här.

Tyvärr har de slutat servera lunch, så den här gången blev det middag istället. Och vilken middag det blev! Vi hade bestämt oss för en fyrarättersmeny med tillhörande viner, men eftersom de är så generösa blev det mycket mer än så.

En liten hälsning från köket till att börja med. Marinerade svampar med glassbröd och en olivmousse:Och en liten hälsning till. En skål med grönsakschips samt underbara marshmallows av tomat och parmesan:Först nu kommer menyerna fram och vi beställer vår fyrarättersmeny. Men innan den första ordinarie rätten krävs det så klart en aptitretare till. Tartar på kungskrabba med frusen gurka, tofu och macadamianötter:Och precis när man tror det är slut på överraskningarna dyker ännu en överraskningsrätt upp! Makrill med pumpaskum:För säkerhets skull kommer det in ett fat med sex sorters små bröd också… Men det får ni ingen bild på! Sedan är det dags för vår första beställda rätt: Gåslever med persiljeskum och äpple. Till det en fantastisk chenin blanc från Vouvray i Loire.Som andrarätt serveras vi filé på hälleflundra med tryffel, äggula och purjolök, som ackompanjeras av en Meursault (Michelot) från 1999:Därefter får vi, tillsammans med en sangiovese från Toscana, filet mignon med röda tillbehör:Innan den ordinarie efterrätten kommer det en bonusdessert. Choklad och panna cotta med en ring av socker:Sedan får vi var sitt glas rosé-spumante till glass med sharonfrukt:Och så, när allt redan är perfekt, kommer de in med en helt fantastisk kakvagn med hemlagade godsaker där man väljer vad man vill äta till kaffet. Och har man svårt att säga nej, väljer man så här många:Allting är precis lika gott som det ser ut. Allra bäst är oxfilén och gåslevern. Men det man framförallt kommer ihåg från kvällen är restaurangens generösa inställning, något som ytterligare förstärks av att de låter bli att ta betalt för mineralvatten och kaffe! Och man behöver inte fundera på någon kebab eller nattmacka innan man kommer i säng...

Varför den här restaurangen fortfarande bara har en stjärna i Guide Michelin är en gåta! Maten ligger minst på samma nivå som på Reinstoff och Tim Raue, som båda har två stjärnor numera.

VAD: First Floor, Berlins mest generösa gourmetrestaurang
VAR: Budapester Straße 45 (Charlottenburg). U Wittenbergplatz / Kurfürstendamm
NÄR: Tisdag – lördag, 18:30 – 22:30
PRISNIVÅ: Hög

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar