Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

söndag 18 augusti 2013

Bilder från Nikolaiviertel


Nikolaiviertel är det äldsta bostadsområdet i Berlin och tillika stadens historiska centrum, med anor från början av 1200-talet. Men särskilt genuint är det naturligtvis inte. Området sönderbombades under andra världskriget, blev en del av Östberlin och återuppbyggdes inte förrän under 80-talet. Renoveringar stod som bekant aldrig högst upp på agendan under DDR-tiden, men inför Berlins 750-årsfirande 1987 kom man på att det kunde vara trevligt att lyfta fram stadens rötter. Och i kapprustningen med väst var det naturligtvis viktigt för DDR att visa omvärlden, och inte minst de egna medborgarna, vilket som var det ”riktiga” Berlin. Så då restaurerade man den gamla Nikolaikyrkan och byggde upp ett märkligt mischmasch av kopior av historiska byggnader, inkl några som inte ens låg här från början, och nya väldigt otidsenliga betonghus. Idag känns området som en blandning av Gamla stan och Disneyland, men en solig dag är det väl värt ett besök!

Utöver Nikolaikirche, som för övrigt är Berlins äldsta kyrka, finns det en del andra kända byggnader här. Till exempel Ephraim-Palais, ursprungligen uppfört 1766, på den tiden känt som Berlins vackraste hörn och rivet redan 1936 då gatan Mühlendamm behövde breddas. Delar av fasaden sparades dock och kunde återanvändas, efter att de överlämnats av Västberlin, när byggnaden byggdes upp på nytt. Och Knoblauchhaus från 1761, som är en av få byggnader som faktiskt står på exakt samma plats idag och som var hem åt familjen Knoblauch. Och Zum Nussbaum, ett gammalt legendariskt värdshus som från början låg på närliggande Fischerinsel.Heinrich Zilles målning från 1922 av det ursprungliga Zum Nussbaum:


4 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är jättemysigt att vandra omkring i Nikolaiviertel, det en speciell stämning bland gatorna och känns så annorlunda med tanke på omgivningarna utanför.

  Varma dagar på sensommaren och hösten brukar jag sitta under ett träd utanför Kaffeestube och dricka kaffe. De har helt okej Latte Macchiato.

  Nikolaikirche är värt ett besök. Man kan bland annat titta på ett förhistoriskt valben inne i kyrkan. Det hittades under en utgrävning.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med. Området är mysigt (även om det inte är så genuint) och kyrkan är väldigt fin!

  SvaraRadera
 3. Även om det inte är så som Berlin verkligen såg ut en gång, så tycker jag ändå att det trevligt att de byggt upp ett sånt här område i en i övrigt ganska ful och stressig del av Berlin. Det är som att plötlsigt kliva in i en annan tysk stad, typ Trier.
  Sen är det ju lite det som ÄR Berlin. Hela stan är ju en blandning av gammalt och nytt, återuppbyggt och bevarat, lite slitet på vissa ställen och en väldig blandning av stilar som egentligen inte alls passar ihop ibland. Det är det jag verkligen gillar med Berlin.

  SvaraRadera
 4. Det är sant. I ständig utveckling.

  SvaraRadera