Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

tisdag 8 oktober 2013

The Bird


Ville du åka till New York men kom bara till Berlin? Längtar du efter en riktig hamburgare men får inget annat än korv och surkål? Lugn, det finns en lösning och du behöver inte åka längre än till Prenzlauer Berg! The Bird startades 2006 av två new yorkare och de har utan tvekan de bästa hamburgarna i Berlin. Faktum är att de har de bästa hamburgare jag någonsin ätit!På traditionellt amerikanskt manér (läs: självsäkert men charmigt) är dessutom svansföringen hög. Som good ole Americans vet de hur en hamburgare ska se ut (tillbehör som sallad, gurka och lök serveras bredvid), hur köttet ska vara (absolut inte genomstekt) och hur den ska ätas (inte med bestick) – och gud nåde den gäst som avviker från mönstret! Att det sedan är omöjligt att få i sig monsterburgaren, utan att kladda ner sig själv och sin omgivning, om man äter med fingrarna – ja det är liksom inte the point. Men här på sin hemmaplan sätter de agendan. Och de gör det med glimten i ögat vilket faktiskt är ganska kul. Läs deras meny här så förstår ni vad jag menar!

Till det centrala: Hamburgarna är gjorda på fantastiskt kött, är stora (> 250 g), har generösa mängder av fina tillbehör och serveras med hemmagjorda pommes frites. Det finns tjugo olika varianter som alla verkar himmelska. Testa exempelvis en Bronx Jon med emmentaler och svamp eller en The Dr. Zian med bacon och blåmögelost!

Bronx Jon.

The Dr. Zian.


Menyn innehåller mer än hamburgare, inte minst amerikanska köttbitar av hög kvalitet, men det känns som att det är för de förstnämnda som man kommer hit. Missförstå mig rätt, de har koll på sina köttbitar men vill man äta fint kött finns det betydligt trevligare restauranger att gå till – exempelvis Filetstück en km härifrån! Det här är trots allt ett ganska enkelt ställe; inredningen är spartansk, de spelar hög musik och de har hushållspappersrullar istället för servetter på borden.

Prisnivån är minst sagt splittrad. Oxfilé för 18 pengar per hekto är exempelvis inte billigt – oavsett hur bra den är – och framförallt inte när minsta beställning är 250 gram. Men en 250 grams hamburgare, där såväl kött som tillbehör håller världsklass, för 12 euro är rena rama fyndet!Tips 1: Mellan sex och åtta är det angry hour vilket innebär att man får två öl för priset av en. Och förmodligen att kocken är ännu argare än vanligt.

Tips 2: Det är i princip ett måste att boka bord! Följ nedanstående länk:

VAD: The Bird, näste med Berlins bästa hamburgare
VAR: Am Falkplatz 5 (Prenzlauer Berg). U Schönhauser Allee
NÄR: Måndag – fredag 18 – 24, lördag – söndag 12 – 24
PRISNIVÅ: Låg – hög 

2 kommentarer:

  1. Bra recension. Det är en av mina absoluta favoriter också. riktigt bra burgare.

    Jag ser att du har massa annat intressant - får läsa igenom och se om jag jag hittar någon ny favorit som jag kan lägga till på mina listor nästa gång jag är i Berlin. Det kanske tom blir ytterligare en bloggpost :)

    fortsätt med dina inlägg - uppskattas mycket med en bra blogg om Berlin.

    SvaraRadera
  2. Hej! Tack! Kul att det uppskattas!

    SvaraRadera